Nog even en dan heeft Haaldersbroek weer een echte brug.
Nog even en dan heeft Haaldersbroek weer een echte brug. ((Foto: Toon Nugter))

Noodbrug op historische plaats ‘Kalver Wip’

ZAANDAM - “De brugverbinding tussen het Kalf en Haaldersbroek/Braakdijk is sinds 17 augustus verwijderd. Er ligt tijdelijk een noodbrug iets meer ten oosten van de plaats waar de nieuwe brug komt. De noodbrug ligt op dezelfde plaats als waar tot 1929 een rolbrug lag genaamd de Kalver Wip lag”, laat Toon Nugter aan de redactie weten.

De firma De Boer & De Groot uit Harlingen is volop bezig met de aanleg van de nieuwe burg. Dat wordt ter plekke gedaan en deels in Harlingen. In de werkplaats is het metalen brugdek inmiddels gereed en ook de hameipoort is in de laatste fase. Een hamei is oorspronkelijk een middel tot afsluiting of afperking op, of aan het einde van een brug, tegenwoordig vooral bekend als een draagconstructie in de vorm van een juk of poort waarop de broekbalk met het contragewicht van een val- of ophaalbrug draait.

"Ter plaatse zijn de stratenmakers bezig om de brughoofden mooi te bestraten. Na de kerstvakantie zal het transport van de hameipoort en het brugdek over het water aankomen vanuit Harlingen. Zodat het bij het Kalf en Haaldersbroek er weer mooi uit komt te zien per half januari. Een jaar lang had de brug een ‘blote billen gezicht' omdat de bovenkant zo gevaarlijk was dat deze was verwijderd in 2019”, aldus onze gewaardeerde correspondent uit het Kalf.