Met de klok mee van boven naar beneden ds. Mirjam Sloots, Dub de Vries, burgemeester Hamming, Erica Vogel, Tony Sbat en Mark de Waal.
Met de klok mee van boven naar beneden ds. Mirjam Sloots, Dub de Vries, burgemeester Hamming, Erica Vogel, Tony Sbat en Mark de Waal. (Foto: aangeleverd)

‘Kerst is een feest, maar je moet wel zelf de lichtjes aandoen’

(Vervolg van voorpagina)

ZAANSTREEK - Tegelijk leert de historie dat er altijd licht aan het einde van de tunnel gloort. De kunst is niet te somberen maar je te focussen op dat licht. Mirjam Sloots: “Je ziet op straat dat mensen daar daadwerkelijk mee bezig zijn. Overal zie je lichtjes in tuinen en huizen. Ik vind dat een mooi gezicht. Het straalt optimisme uit. Mensen verlangen naar licht en stralen dat hiermee ook letterlijk uit. Met een knipoog naar een bekende uitspraak zou ik willen zeggen: ‘Kerst is een feest, maar je moet wel zelf de lichtjes aandoen’.”

Baken van licht

Licht aansteken, aan de locatie zal het niet liggen. Want de Bullekerk staat al weken te pronken als baken van licht in de Westzijde. Het cultureel centrum organiseert in samenwerking met De Ontmoeting in Zaandijk dé kerstnachtdienst waar de hele Zaanstreek bij welkom is. Met de onlinedienst is het mogelijk coronaproof de geest van Kerstmis uit de fles te laten ontsnappen… eh,… kribbe…

Slappe orgelpijpen?

Onder het motto ‘regeren is vooruitzien’ had de organisatie al ingespeeld door de dienst vooral online op te zetten. Via een livestream is het zo mogelijk coronaproof thuis mee te zingen en de innerlijke batterij weer op te laden.“

Aan het einde van de dienst wil ik de orgelpijpen slap zien hangen door je enthousiaste spel”, grapt Niels Busch tegen organist Dub de Vries. Het zal aan de Zaandamse orgelvirtuoos niet liggen want de 70-plusser heeft hoogstpersoonlijk de flyer van de kerstnachtdienst bij zo’n 500 adressen in Zaandam centrum bezorgd.

Dub de Vries laat prachtige kerstklassiekers weerklinken op het orgel. Er is dwarsfluitspel van Erica Vogel terwijl zanger Mark de Waal het (online)publiek in vervoering zal brengen met de nodige sfeervolle (kerst)nummers. De Zaans/Syrische zanger Tony Sbat staat garant voor prachtige solo’s van bekende kerstliederen.

Eigentijds jasje

Mirjam: “In deze kerstnachtdienst zoomen we in op het oude verhaal, maar steken dat in een modern jasje. Waarbij de personages zoals de herbergier in een eigentijdse rol de boodschap vertellen. Aan welk personage de burgemeester wordt gelinkt blijft nog een verrassing. In ieder geval steekt hij in een persoonlijke boodschap - waarin kwetsbaarheid en veerkracht centraal staan - Zaankanters een hart onder de riem.”

Uitnodiging

“Het gezamenlijke kerstteam van De Bullekerk en De Ontmoeting in Zaandijk nodigt u uit om deze prachtige kerstnachtbeleving mee te maken! Veilig, hartverwarmend en 100% coronaproof. Kom veilig schuilen in onze digitale herberg. En geniet van de sfeer en optredens”, aldus het organiserende team. Daarin hebben onder meer Luchiena en Rick Rijken van de Ontmoeting, organist Dub de Vries, Mirjam Sloots en Niels Busch zitting. Plus de groep vrijwilligers van De Bullekerk.

Online meekijken

De online Kerstnachtdienst begint om 22.00 uur. Vanaf 21.45 start de livestream. Deze is te live te zien op www.bullekerk.nl of www.deontmoetingzaandijk.nl Of rechtstreeks via het YouTube kanaal: https://youtu.be/fihXrjeshdY Zie ook https://bullekerk.nl voor alle informatie over het lopende programma.

Kijkt en  luistert u straks mee via de livestream?
Volop kerstsfeer in de Bullekerk.