Een van de kunstenaars; Jitske Schols.
Een van de kunstenaars; Jitske Schols. (Foto: Zelfportret Jitske Schols)

'Open Studio’s' Halte Zamenhofstraat

NOORD - Kunstenaars aan de Zamenhofstraat in Amsterdam-Noord gooien zondag 15 maart, van 13.00 tot 18.00 uur hun deuren open. Buurtbewoners, nieuwsgierigen en kunstliefhebbers zijn die middag van harte welkom om rond te lopen op het wonderlijke terrein van Halte Zamenhofstraat en binnen te wandelen bij deelnemende kunstenaars.

Kijkje achter de schermen en kennis maken met de kunstenaars

Het is nog een van de weinige rafelranden die Amsterdam kent en wie er wel eens langs is gefietst werd vast nieuwsgierig naar dit bijzondere terrein. Op de oude scheepswerf die in de jaren ‘80 de deuren moest sluiten, zijn tegenwoordig meer dan 300 creatieve bedrijven en kunstenaars gevestigd die het terrein hebben omgedoopt tot 'Halte Zamenhofstraat'. Op het terrein zijn onder meer schilders, beeldhouwers, tekenaars, fotografen, keramisten, textielontwerpers, meubelmakers, webdesigners en edelsmeden te vinden.

Een paar keer per jaar organiseert Halte Zamenhofstraat ‘Open Studio’s’ om omwonenden en andere geïnteresseerden de kans te geven een kijkje te nemen achter de schermen en kennis te maken met de kunstenaars van het terrein. Stap eens binnen in het atelier van kunstschilder Sigrid van Essel, kijk hoe sieradenmaakster Yolanda Döpp te werk gaat, wandel de wondere wereld van Tonie van Marle binnen, bekijk het werk van kunstenaarsduo Keramiek van Campen en maak kennis met kunst- en portretfotograaf Jitske Schols en haar werk. Er zijn tal van andere kunstenaars die meedoen. Veel werken zijn ook rechtstreeks bij de kunstenaar te koop. Expocafé Zamen is die dag ook geopend, dus wie voor of na deze gezellige dag kunst zin krijgt in een hapje of een drankje, kan hier terecht.

Locatie: Zamenhofstraat in Amsterdam. Toegang is gratis. Meer informatie: www.haltezamenhofstraat.nl.