Esther is de honderdduizendste Noorderling.
Esther is de honderdduizendste Noorderling. (Foto: gemeente Amsterdam/Roos Trommelen)

Welkom, honderdduizendste Noordeling

NOORD - Al 13 jaar woonde de 32-jarige Esther in Amsterdam. Ze wilde graag in Noord aan het water wonen. Toen dat lukte, kwam ze precies als de honderdduizendste inwoner het stadsdeel binnen. Wat is dat voor een stadsdeel - of ‘stad’, mag je inmiddels gerust zeggen - waar Esther nu woont? Een profiel.

door Peter van Lonkhuyzen

Het afgelopen decennium groeide Noord stevig, met 13.000 inwoners

Als nieuwe Noordeling komt Esther in een veranderd stadsdeel terecht. Amsterdam-Noord is de afgelopen tijd sterk gegroeid – in inwonertal is het Amstelveen en Hilversum ruimschoots voorbij. Met de huidige groeisnelheid worden Deventer en Delft binnenkort ingehaald. Het is bovendien een stadsdeel dat veryupt en steeds meer op de rest van Amsterdam gaat lijken. Maar in veel opzichten blijft Noord ook zichzelf.


De bevolkingssamenstelling van Noord verandert sneller dan ooit. Als Noordelingen verhuisden, deden ze dat lange tijd vaak naar een woning ergens anders in het stadsdeel. De laatste jaren trekken ze vaker uit Noord weg, met name naar woningen buiten Amsterdam. Slechts twintig procent van de verhuizers ‘blijft’. De snel gestegen huizenprijzen, die Noordelingen de kans bieden om hun huis met winst te verkopen, zullen er ongetwijfeld mee te maken hebben. De WOZ-waarde steeg tussen 2014 en 2019 met 64 procent. Met 3.358 euro per m2 in 2019 (peiljaar 2018) was de gemiddelde WOZ-waarde in Noord hoger dan in Nieuw-West en Zuidoost, maar lager dan in de overige stadsdelen.

Het afgelopen decennium groeide Noord stevig, met 13.000 inwoners. Tegelijk daalde het aandeel 65-plussers, dat in Noord vergeleken met de rest van de stad hoog was.


lees verder op pagina 5