Het terrein waar de stadsnomaden nu verblijven.
Het terrein waar de stadsnomaden nu verblijven. (Foto: aangeleverd)

Stadsnomaden moeten het veld ruimen

NOORD - Moeten de ‘stadsnomaden’ alweer uit Noord vertrekken? Nadat in januari 2019 hun domein op het ADM-terrein in het Westelijk Havengebied ontruimd werd, vestigden ze zich nog geen anderhalf jaar geleden op de voormalige slibvelden van het waterzuiveringsbedrijf. Maar het stadsdeel vindt dat ze daar in november weg moeten.

door J. Jansen van Galen

De toegang wordt geflankeerd door twee grote houten beelden van een slang en een schildpad. Daarachter wonen in caravans, provisorische huizen en woonwagens nu 52 mensen, 15 kippen en 2 pauwen. Het is er een paradijsje, een ware stadsjungle, verscholen tussen de A10, de Leeuwarderweg en het Noordhollandsch Kanaal, naast de Golfclub Waterland, aan de rand van Elzenhagen-Noord. De mannetjes-pauw is trouwens ‘aan komen vliegen’, vertelt een van de bewoners, "Via Marktplaats hebben we een vrouwtje voor hem gevonden. Dus wie weet binnenkort baby-pauwtjes. Ja, het bevalt ons hier heel goed. En met de buurt kunnen we goed opschieten."

De gezamenlijke Nationale Plantjes Ruildag was onlangs volgens haar ‘erg gezellig’ en ook vond een ‘workshop mondkapjes maken’ plaats. Van hun andere plannen (weggeefwinkel, jamsessies, barretje) kon nog weinig terecht komen, vanwege de Coronacrisis en de ongewisheid over hun toekomstig verblijf op deze locatie. In november 2018 droeg de Amsterdamse gemeenteraad het gemeentebestuur in een motie op een definitieve locatie te zoeken waar de ADM-bewoners hun manier van leven en werken voort te kunnen zetten. In een ‘gedoogbeschikking’ wees het stadsdeel Noord daarop het huidige terrein voor 2 jaar toe aan de huidige bewoners die daarmee akkoord gingen. Maar inmiddels voert de gemeente Amsterdam, om de ‘culturele en maatschappelijke diversiteit van Amsterdam’ te versterken, een ‘vrije ruimte beleid’ dat over zo’n tweeëneenhalf jaar een ‘nieuwe grote vrijplaats’ moet opleveren.


Het stadsdeel Noord is echter niet bereid daarop te wachten en sommeert de stadsnomaden dit najaar te vertrekken. "Moeten wij als gemeenschap in de tussenliggende tijd dan maar in het luchtledige verdwijnen?" vragen de stadsnomaden zich af. "Het stadsdeel heeft op korte termijn geen ontwikkelingsplannen voor het gebied en er is dus geen enkele reden om de gedoogbeschikking niet te verlengen. Wij zijn niemand tot last en houden het gebied groen. Een nieuwe ontruiming zou neerkomen op ‘het kind met het badwater weggooien." Een gesprek met het stadsdeelbestuur leverde onlangs niets op. Het stelt zich op het standpunt dat het terrein een ‘groengebied buiten de A10’ is waar ‘het toevoegen van woningen, permanent of tijdelijk’ nu eenmaal niet is toegestaan. Van voorzitter Erna Berends c.s. moeten de bewoners over vijf maanden het veld ruimen. En die pauwen ook?