vervolg van de voorpagina


Met 15 procent is het percentage ouderen nu nog iets hoger dan in heel Amsterdam (13 procent). Er wonen relatief veel kinderen in Noord (21 procent) en er zijn minder eenpersoonshuishoudens, hoewel dat aantal toeneemt.

Van oudsher bleef het opleidingsniveau in Noord achter bij dat van de rest van Amsterdam. Met de nieuwe Noordelingen, die vaak student of hoog opgeleide professional zijn, gaat dat snel omhoog. Noord heeft ‘de rest’ overigens nog lang niet ingehaald, want in heel Amsterdam stijgt het opleidingsniveau. Het gemiddeld inkomen in Noord steeg van 28.000 euro in 2010 tot 34.500 in 2017, wat een flinke toename is, maar ook op dit gebied heeft Noord de rest van de stad (39.000 in 2017) nog niet ingehaald.

Hoewel meer Noordelingen vertrekken, blijven zij die er wonen nog steeds relatief lang hun stadsdeel trouw. Gemiddeld woont iemand 10,2 jaar op hetzelfde adres. In heel Amsterdam is dat cijfer 8,8 jaar. Ongetwijfeld is de verklaring dat Noord het groenste stadsdeel is waar het fijn wonen is! Het is dan ook echt een ‘woonstadsdeel’, er is relatief weinig werkgelegenheid. De mensen die in Noord werken doen dat vaak als ZZP-er: van alle stadsdelen groeit het aantal ZZP-ers in Noord het hardst.

Tussen 2010 en 2019 verdubbelde het aanbod van cultuurvoorzieningen en horeca in Noord. Toch is de achterstand op dit gebied nog steeds groot. Per 1.000 inwoners komt Noord bijvoorbeeld op 4 horecavestigingen, tegenover 7 in de hele stad. Veel van de huidige horecabedrijven in Noord hebben bovendien een tijdelijk karakter. Nieuwe horeca-initiatieven zijn dus dringend gewenst. Het toerisme in Noord zit in de lift: tussen 2014 en 2018 verdubbelde het aantal hotelbedden bijna.Cijfers: Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Noord, mei 2020.