Afbeelding
Noortje (voorgrond), Ton, Linda en Mechel (rechts) op het Fronik boerenerf. De kenmerkende houten muur met de klompen heeft inmiddels plaatsgemaakt voor ramen en deuren van de Zorgwoningen. (Foto's: Dirk Karten)

‘Grabbelton van mooie mensen’

ZAANDAM – De een ziet er vooral oude meuk in. De ander koestert warme gevoelens van nostalgie voor de verzameling curiosa uit grootmoeders tijd (en daarvoor). De een is gek op de verse eitjes, de ander kijkt bij het voorbij fietsen vol verbazing naar het bonte boerenerf en vraagt zich af of het vrij toegankelijk is (ja!). Maar pas op! Wie eenmaal de bijzondere wereld achter het grote hek heeft gevonden, is verkocht én raakt verknocht. De Fronik, te vinden aan de Westzanerdijk 150 (eind van het Westerwindpad/Westzanerdijk) is een ongepolijste parel tussen stad en platteland. Een spannende ‘rafelrand’ voor jong en ouder. De buurtboerderij maakt zich op voor een nieuwe groeifase.

Door Dirk Karten

Een nieuw begin waarbij de pony’s Krelis en Harry, ezels Kobus en Flip, de geiten Jip en Janneke en Noedel het varken mooie nieuwe stallen krijgen. En waarbij de oude opstallen onder handen worden genomen

Studenten bouwen houten frame voor nieuwe stal Fronik buurtboerderij

“Het dak stort bijna in”, zegt Linda Bloem zorgelijk. De vrijwilligster van het eerste uur en algemeen bestuurslid is net gestruikeld over de grote balk die is losgeraakt van de stalluifel. Mechel Mangelmans, secretaris van Stichting Fronik Buurtboerderij, aarzelt geen moment en pakt de zware balk op en verplaatst hem naar een veilig plekje.

Mooie contacten

Inmiddels zijn ook Ton van Veen en Noortje Bos present. Graficus Ton raakte zo’n vijftien jaar geleden bij de Fronik betrokken toen hij een rondje met zijn hond maakte en zag dat het varken graag zijn schillen lustte. En dat er ‘de lekkerste eitjes van de Zaanstreek’ te koop zijn.

“Ik werkte, kwam thuis in mijn eigen wijk Westerwatering, ging weer werken en leefde zo in een lus. Zo bouwde ik weinig tot geen contacten op in mijn eigen buurt. Door de Fronik is dat veranderd en heb ik zulke mooie contacten gelegd.”

Stap betere toekomst

Noortje ziet de betiteling ‘vrijwilliger’ veel breder. De ex-Amsterdamse betrok vier jaar geleden een woning met zicht op de markante Fronikboerderij.

“Een cadeau in mijn eigen omgeving! Hoe ik erbij betrokken ben geraakt weet ik niet eens meer. Hier je steentje bijdragen voelt als echt wat zinnigs doen. Zonder winstbejag wat doen voor je buurt. Voor jezelf én met elkaar. Ik merk dat er duidelijk behoefte is aan een buurtboerderij als de Fronik. En dan heb ik het niet alleen over mijn zoontjes die hier graag spelen. Meehelpen op de boerderij is een stap maken naar een (betere) toekomst.”

Organische groei

Linda geeft aan dat de manier waarop Noortje en Ton bij de boerderij zijn betrokken past in de manier waarop de groei aan vrijwilligers tot stand komt. “We hebben nu wel een officiële stichting met heus bestuur, maar de ontwikkelingen en groei vinden vooral organisch plaats. Hier is iedereen gelijk. Helpt elkaar spontaan met van alles en nog wat. Zonder dat iemand zegt wat je moet doen. Het is hier altijd een grabbelton van mooie mensen geweest. Een plek waar met elkaar wordt gepraat. Waar echte contacten worden gelegd. Noem het idealistisch ‘baas over je eigen buurt’.”

Kavelsplitsing

Een tijdelijk hek geeft inmiddels de scheiding aan tussen de Fronik buurtboerderij en Fronik Zorgwonen.


(VERVOLG OP PAGINA 3)

Ook het Museum, de enige overdekte plek, is aan een stevige verbouwing toe.
De oude stal stort langzaam maar zeker in…
De fundering voor de nieuwe stallen is al gelegd. Na de schoolvakantie begint de afbouw.
Kinderen vinden hier volop spannende dingen die de fantasie prikkelen en waarop je heerlijk kunt fantaseren als boer het land te ploegen…
Oude meuk of pure nostalgie uit grootmoeders tijd? De verzameling curiosa is in ieder geval uniek en voor fotografen een waar eldorado.