Afbeelding
Oude meuk of pure nostalgie uit grootmoeders tijd? De verzameling curiosa is in ieder geval uniek.

‘Meehelpen is stap maken naar betere toekomst’

(VERVOLG VOORPAGINA)


ZAANDAM - Het woonhuis, de aangrenzende stallen en het hoge hooihuis worden herbouwd tot zelfstandige woningen voor jongeren met autisme.

“De grote kavel is in twee delen gesplitst. Stadsherstel Amsterdam renoveert dit deel dat door De Heeren van Zorg beheert gaat worden. Wij ‘boeren’ op ons deel in goed partnerschap met onze buren. Een duidelijke meerwaarde voor beide partijen”, vertelt Mechel.

Opbouw stallen

De crowdfundingactie heeft dan wel 35.000 euro opgebracht, dat geld ging letterlijk de grond in voor de aanleg van een solide fundering voor de stallen. “Dat moest professioneel gebeuren”, stellen Linda en Mechel. De opbouw begint na de schoolvakantie. Vijf studenten van het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam gaan als stageproject in tien weken tijd de houten spanten bouwen. “Dit sluit perfect aan op de maatschappelijke rol die de buurtboerderij graag speelt”, zegt Mechel tevreden.

Verbinding

Het bestuur is ook blij met de gulle gift van houthandel PontMeyer. Die sponsoren het hout. “Financieel zijn we er nog lang niet. Ook al hebben we donaties gekregen van de Rabobank Coöperatie, het Honig-Laan Fonds, P.M. Duyvisfonds en Bruynzeel. De gemeente Zaanstad werkte mee door de grond beschikbaar te stellen. De ontmoetingsruimtes (Het Museum) - ook een voormalige stal zonder verwarming en met slecht dak - moet nog aangepakt. En de huidige stal (De Hooiberg) omgebouwd tot ruimte voor het geven van bijvoorbeeld workshops. Activiteiten die zorgen voor verbinding en opleving van de buurt”, vertellen de bestuursleden.

‘Steentje bijdragen’

Los daarvan doen de dertig vrijwilligers wat in hun vermogen ligt om geld binnen te halen. Bijvoorbeeld met de ‘Draag je steentje bij projecten’. Dat kunnen initiatieven zijn als de verkoop van zelfgemaakte artikelen als tassen, insectenwoningen en groentestekjes.

“En vergeet de actie van de Kiss Bakery niet (de bakker van onder meer De Verskade). De bakkerij doneert 40% van het bedrag van de bestelling die gedaan wordt via de website www.fronikboerderij.nl/brood-bestellen aan de buurtboerderij”, zegt Mechel.

Meehelpen?

Ook vrijwilliger worden of je steentje bijdragen? Kijk dan op www.fronikboerderij.nl En voor wie in de buurt is: vergeet niet de lekkerste eitjes uit de Zaanstreek mee te nemen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding