Bakker Bas geeft tekst en uitleg.
Bakker Bas geeft tekst en uitleg. ((Foto: aangeleverd))

Zaankanters blijken fan van vegan

WESTZAAN – “We stonden afgelopen vrijdag op 640 aanmeldingen, maar de teller blijft oplopen. Daardoor gaan we doen wat we hebben beloofd: bij 500 reacties komt er een complete vegan menukaart. Die komt er naast de gewone kaart waar wel vlees, vis en zuivel op staat”, zegt Simon Douw tevreden.

Poll van project Jongwijs levert bewijst

De mede-initiatiefnemer van project Jongwijs brengt zomer volgend jaar mooie Zaanse tradities én vernieuwing samen op het adres de J.J. Allanstraat 119-121. Zo komt er een bakkerij, lunchroom, Bed & Breakfast en picknicktuin. Om de polsen of er behoefte is aan vegan gerechten werd er een poll gehouden op menu.jongwijs.nl

Proefpersonen proeven…

Bovendien werden vorige week achttien ‘proefpersonen’ uitgenodigd hun mening te geven over de vegan gerechten die chef-kok Sylvester van Westrop en zijn broer, brood- en banketbakker Bas, op de kaart gaan zetten. Zo werd er onder meer een broodje pulled oats geserveerd (gemaakt van haver en eiwit uit peulvruchten) en een broodje humus ‘Jongwijs-style’: met gepofte en geroosterde wortel.

Feedback

“De feedback die we zo kregen, is goed genoteerd en soms gelijk toegepast in een volgende proefronde”, licht Simon toe. “Het is ondanks alle corona-perikelen een geweldige proeverij geworden. Met een goed gevarieerde testpubliek. Er waren pure veganisten bij tot fervente vleeseters.”

Proeverijen

“Mensen waren enorm enthousiast en hadden hele leuke ideeën voor de menukaart. We zijn door de proeverij zelf zo enthousiast zijn geworden dat we aan het werk gaan om nog veel meer mensen vegan te laten proeven. Met corona kan dat natuurlijk lastig ‘fysiek’. Daarom gaan we nu vegan proeverijen in de vorm van boxen maken. Die worden tegen kostprijs aangeboden via www.jongwijs.nl”

Simon denkt daarbij verder dan Westzaan. Bedoeling is in de hele regio te gaan bezorgen. Ook wordt het mogelijk de box op te halen.

World Vegan Day

“Met Jongwijs willen we echt niet iedereen vegan laten eten. We spelen wel in op het gegeven dat steeds meer mensen één of twee dagen in de week plantaardig eten. We beginnen wel al eerder met het bestellingen opnemen. Sterker nog: eind deze week verwachten we daarvoor ‘live’ te zijn. We leveren alle boxen uit op 1 november: World Vegan Day. We vinden het idee tof dat iedereen die meedoet ook echt op 1 november een heerlijke vegan borrel, brunch of high tea heeft. Zo vieren we World Vegan Day ook echt vegan. Bovendien kan zo iedereen, ondanks corona, toch proeven wat er straks op de vegan menukaart komt te staan bij Jongwijs.”

De feedback werd gewaardeerd en verwerkt in de vegan menukaart.