De naaimachine van kleermaker Darjush staat klaar voor kleine verstelklussen.
De naaimachine van kleermaker Darjush staat klaar voor kleine verstelklussen. (Foto: Dirk Karten)

‘We zoeken nog een computerkenner'

(vervolg voorpagina)

WORMERVEER - “Bij bekende merken koffiezetapparaten gaat het vaak om slechts een draadje die los is geraakt. Even solderen en hij doet het weer. Maar je moet er wel bij kunnen komen.”

In de strijd tegen het vergroten van de afvalberg is het team ook bij het HVC stortbordes in Wormerveer in actie gekomen.

“Veel wat daar wordt afgedankt, is namelijk nog te repareren. Zo was er iemand die een hogedrukspuit weg wilde gooien. Bleek het slechts te gaan om vervangen van één O-ringetje. Wat jammer was, is dat we te horen kregen ‘je mag hem zelf houden want ik heb al een nieuwe gekocht.’ Maar het geeft wel aan dat veel apparaten gewoon makkelijk te repareren zijn”, zeggen Kees en Joop.

Rolstoelen ZMC

Veel tijd om te praten heeft Kees niet want de band van Dailey is lek. Ze is met haar moeder mee. De fiets is in goede handen bij de voormalige bouwvakker. “Ik heb twintig jaar in de bouw en 25 jaar in de horeca gewerkt”, zegt Kees. Naast het Repair Café Wormerveer is hij ook degene die, samen met een ander, het onderhoud doet voor de rolstoelen en circa 50 rollators van het ZMC.

"Remkabel voor een rolstoel kost zomaar 85 euro"

“Kostbare dingen. Ook de onderdelen zijn peperduur. Een remkabel voor een rolstoel kost zomaar 85 euro. Een rolstoel al snel tegen de 1600 euro. Ze worden ook gestolen. Ik ben er al zestien kwijt. Mensen brengen hun familieleden even naar de auto in een uitleenrolstoel en nemen hem gelijk mee.”

Beetje spuug…

Geroutineerd doet Kees ondertussen een beproefd ouderwets trucje om te kijken of het ventiel van de kinderfiets soms lek is: beetje spuug erop en kijken of er luchtbellen verschijnen. Het werkt. Het oude type ventiel met rubberen slangetje wordt vervangen door een moderne versie. Met als resultaat de breedste glimlach die je maar op een kindergezicht kunt zien als Dailey vrolijk wegfietst.

Verstelklussen

Goed om te weten: bij het Repair Café Wormerveer is het ook mogelijk kleine verstelklussen aan kleding te laten verrichten. Vol trots laat Darjush de skihandschoen zien die hij weer als nieuw heeft hersteld. De uit Iran afkomstige kleermaker is een sterke aanwinst voor het team.

Contact

Naast het repareren speelt ook het sociale aspect een belangrijke rol. De sfeer onder de mannen is bijzonder goed. Evenals de onderlinge hulp. “Wat we nog wel zoeken is iemand die verstand heeft van computers”, zegt Joop tot besluit.

De coördinator is te bereiken onder telefoonnummer 06-53403973. Of stuur een mail naar: repaircafewormerveer@gmail.com


De mannen van het Repair Café Wormerveer hebben hun werkplek in De Amandelbloesem.