Monique:
Monique: "Besef dat niet ieder huisdier levend terugkomt na een bezoek aan de dierenarts. Denk vooraf wat je wil als het niet goed gaat." (Foto: Reni van Maren)

'Alle dieren verdienen waardig afscheid'

REGIO – "Juist bij het verlies van je trouwe huisdier heb je behoefte aan een arm om je heen als troost. Het voelt heel naar dat we dit zelfs niet mogen doen," zegt Monique Misker, eigenaresse van het Dierencrematorium Zaanstad, Industrieweg 50 in Wormerveer.

Zelfs bij het afscheid van je huisdier is corona het gesprek van de dag. Tot verdriet van Monique want zo kan een baasje wellicht niet goed genoeg afscheid nemen van het dier. "We doen nu drie jaar alles om dat juist wel op gepaste wijze te doen. Tot volle tevredenheid van onze klanten."

Monique liet droom uitkomen in Dierencrematorium Zaanstad

Voordat ze, samen met haar partner Reni van Maren en hulp Robin Hus, het crematorium begon is er stevig nagedacht of het een verstandige zet was. "Ik heb een opleiding als uitvaartverzorgster en weet dus welke emoties er bij een afscheid kunnen spelen. De reacties tijdens het marktonderzoek waren ook ontmoedigend. De opmerking van onze dochter deed ons besluiten door te zetten. Ze zei 'dit is je droom. Ik zou, ook als het niet slaagt, trots op je zijn geweest dat je de sprong in het diepe heb gewaagd.' Overigens hebben we nooit spijt gehad van onze beslissing."

Respectvol afscheid

Exact omschrijven waarom dit aparte werk zoveel voldoening schenkt, vindt Monique lastig. "Het voelt niet aan als werk. We maken soms dagen van 9.00 tot 24.00 uur maar dat maakt niet uit. Ik denk dat onze kracht zit in het oprecht de tijd geven bij het afscheid. Het altijd respectvol omgaan met overleden dieren, of het nu een hamster is of een Deense Dog. Het waren dieren waar mensen van hielden. En waarvan ze op waardige wijze afscheid willen nemen."

De buitenkant van het pand mag dan een loods op een bedrijventerrein zijn, binnen is het zo huiselijk mogelijk gemaakt. "Het moet ook goed voelen. Daarbij bieden we allerlei mogelijkheden om afscheid te nemen van je huisdier op de manier waarop jij dat wenst. Van gepast afscheid nemen in een kamer tot het zelf kunnen aanzetten van de oven."

Wie een waardig afscheid van Minoes of Brutus wil, hoeft bij het Dierencrematorium Zaanstad niet heel diep in de knip te tasten. Een afscheid is al mogelijk vanaf vijf tientjes. Daarbij is men heel transparant over de kosten.

"Geen nare financiële verrassingen achteraf doordat zelfs een kopje koffie wordt doorberekend. Wat ik nog wel mee wil geven is dit: besef dat niet ieder huisdier levend terugkomt na een bezoek aan de dierenarts. Denk daarbij vooraf wat je wil als het niet goed gaat met het dier. En dat je je zelf de keuze voor een crematorium hebt."

Meer informatie: dierencrematoriumzaanstad.nl