Festival

Te jong om dood te gaan. Toch naderde het einde.

Hij leed aan een ernstige ziekte met een slechte prognose. Zomaar weggerukt worden uit het volle leven…

Hij moest het wel onder ogen zien. Toen het besef uiteindelijk daar was, kwam er een enorme daadkracht in hem boven.

Met de weinige energie die hij nog had maakte hij plannen. Plannen voor de toekomst die hij nog voor zich had. Als het einde dan toch naderde, wilde hij zoveel mogelijk zelf de regie hebben en houden.

Zijn huis moest leeg. Een vriend van hem informeerde naar de mogelijkheid van plaatsing in een hospice. Toen bleek dat die mogelijkheid er zou zijn, durfde hij zijn huurcontract op te zeggen. Dit alles gaf hem het gevoel van opluchting. Nog eenmaal kwam zijn vriendengroep bij elkaar in zijn één na laatste woning. Samen hadden zij heel wat festivals bezocht en genoten van de muziek.

Die avond herleefde de muziek uit de speakers en dronken zij op het leven en niet op de naderende dood.

In het hospice wachtte hem een warm welkom. Met behulp van zijn beste vriend gaf hij de kamer een eigen tintje. Wat kleur, foto's, boeken, zijn lievelingsstoel en natuurlijk zijn CD–speler. Zijn muziek zou hem tot het einde vergezellen. Een trouwe bondgenoot.

Tegen alle verwachtingen in stabiliseerde de ziekte zich. Hij kreeg optimale zorg en aandacht. Hij voelde zich welkom in het hospice. Met enige regelmaat kreeg hij bezoek. Hij ging zelfs in de rolstoel naar buiten. Vreemd genoeg voelde het als een nieuw begin.

De tijd verstreek. Zijn oude levenslust kwam weer een beetje terug en de dokter bezocht hem minder vaak. Iedereen was tevreden.

Afgelopen zomer ging hij zelfs met zijn vriend naar een festival. Hij beluisterde de muziek, die hij had uitgezocht voor zijn begrafenis.

Toen kwam de dag dat hij moest vertrekken uit het hospice. Tegen alle verwachtingen in. Hij had niets meer. Geen huis, geen meubels. Alleen de herinneringen.

In ruil daarvoor kreeg hij verlenging van zijn leven. Zijn trouwe vriend bood hem onderdak aan.

Ik hoop dat hij nog veel festivals mag bezoeken om te genieten van zijn muziek.

Isa Bron