De G-teams in actie.
De G-teams in actie. (Foto: aangeleverd)

Bijzondere Eredivisie bij Only Friends

NOORD - Bij Only Friends in Amsterdam-Noord is vorig weekend een Bijzondere Eredivisie van start gegaan. Er zijn op dit moment ongeveer 5000 kinderen die G-voetbal beoefenen. Dit zijn kinderen die, net als kinderen zonder beperking, dromen van het uitkomen voor hun favoriete club. Met de Bijzondere Eredivisie wordt deze droom werkelijkheid.

De Bijzondere Eredivisie is een competitie waarin de betaalde voetbalclubs met een eigen gehandicapte (G-)team tegen elkaar uitkomen. De teams spelen in een toernooivorm verschillende competitietrondes (6) en zijn zorgvuldig samengesteld om een evenwichtige competitie te kunnen waarborgen. De clubs die meedoen zijn: ADO Den Haag, Ajax, FC Groningen, FC Emmen, de Graafschap, VVV-Venlo, Excelsior, Go Ahead Eagles en FC Utrecht.

Edwin van der Sar opende het toernooi. John Heitinga, oud Ajacied en trainer van Ajax, kwam deze dag ook langs. Van John is bekend dat hij fan is van Only Friends en van voetbal voor kinderen met een beperking. John pakte ook de microfoon en vertelde dat hij diep onder de indruk was van de voetbalkunsten van de kinderen. Na afloop van de wedstrijden kwamen de teams in een grote kring (symbool van eenheid en vriendschap) weer bij elkaar en werd de Gouden Schoen aan de meest opvallende speler van deze competitieronde gegeven. De eer viel te beurt aan Rinke Eijsema de keeper van Heerenveen. Blij verrast nam hij de schoen in ontvangst uit handen van Dennis Gebbink; oprichter van Only Friends en verantwoordelijke man voor de samenwerking met Ajax.

En nog was de koek niet op! Op weg naar de spelersbussen vormden de spelers en staf van Ajax een erehaag en namen alle andere spelers een goodybag van Ajax en een beker in ontvangst. Want ja…bij de Bijzondere Eredivisie is iedereen een kampioen.

Edwin van der Sar opent het toernooi.