Internationale Dag van de Mensenrechten

OOSTZAAN - Morgen, op de Internationale Dag van de Mensenrechten, hangt ook in Oostzaan de Mensenrechtenvlag uit. De vlag is een initiatief van de Nederlandse anti-discriminatievoorzieningen.

Op 10 december staat de wereld stil bij mensenrechten. Op die dag in 1948 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de Universele verklaring van de rechten van de mens (UVRM) aan. In 1950 nodigde de Algemene Vergadering alle aangesloten landen uit om deze gebeurtenis jaarlijks op 10 december te vieren.

Nu, zeventig jaar later, lijken mensenrechten zo vanzelfsprekend. Maar nog dagelijks staan deze rechten wereldwijd ter discussie. Soms zelfs in ons veilige, democratische Nederland.

Over de hele wereld vinden normaal gesproken, op 10 december evenementen voor mensenrechten plaats. Van demonstraties tot fakkeltochten, en van handtekeningenacties tot concerten. Tijdens corona kan hiervan geen sprake zijn. Daarom hangt het gemeentebestuur de vlag van de Mensenrechten in top en vraagt het aan de inwoners eens bewust stil te staan bij de rechten van de mens.

Sta op

Behalve met respect omgaan met ieder in uw omgeving vraagt het gemeentebestuur om ook eens te kijken naar onrecht elders. Sta met de actie van Amnesty International, Write for Rights, opstaan voor mensenrechten over de hele wereld. Voor mensen die onterecht worden gevangen gezet of bedreigd bijvoorbeeld.