Menno Sloots
Menno Sloots (Foto: aangeleverd)

Voorkom woninginbraak

OOSTZAAN - De donkere dagen zijn weer aangebroken. De periode van het jaar waarin we als wijkagenten zien dat het aantal woninginbraken weer toeneemt. Ook in de gemeente Oostzaan zijn de eerste inbraken weer te betreuren.

Inbrekers slaan vooral toe wanneer er niemand thuis is. Vaak komen ze binnen via de achterzijde van de woning door het slot van de deur te forceren. Slachtoffers raken geld, sieraden, elektronica en waardepapieren kwijt. Maar - nog erger - het gevoel van veiligheid in eigen huis is ook weg.

Op www.politiekeurmerk.nl staat advies over goed hang- en sluitwerk op ramen en deuren.

· Draai voor- en achterdeur altijd op slot. Dan kan niemand ze met een stukje plastic openen.

· Haal de sleutel altijd uit het slot. Inbrekers kunnen er dan niet met een handigheidje bij.

· Kunnen inbrekers zich bij deuren of ramen verstoppen? Snoei struiken. Plaats buitenlampen.

· Laat ladders, groenbakken of andere ‘opstapjes’ niet ’s nachts in de tuin. Inbrekers gebruiken ze graag.

· Hang geen adres aan de sleutelbos. Na verlies kan iedere vinder het huis binnen.

· Leg de huissleutel nooit op een geheime plek buiten uw huis. Inbrekers kennen al die plekjes.

· Leg geld, sieraden of andere waardevolle spullen niet op een van buiten zichtbare plek.

· Hebt u vaker waardevolle spullen in huis of woont u afgelegen? Overweeg dan een kluis of alarmsysteem.

· Bent u een paar dagen - of langer - van huis? Zorg dat het er ‘normaal bewoond’ uitziet. Laat buren, familie of vrienden post opruimen. Gebruik tijdschakelaars voor wisselende verlichting.

· Meld niet op voicemail en sociale media dat u weg bent.

Spoed? Bel 112

U kent uw wijk het beste. Als u denkt dat er iets niet in orde is, dan is dat meestal ook zo. Ziet u verdachte personen in uw buurt, mensen die niet in uw buurt thuishoren en veel aandacht hebben voor woningen in de buurt, bel dan direct de politie. Bij spoed of heterdaad kan dit via 112 en anders via 0900-8844. Let erop hoe ze eruit zien en in welke richting ze vertrekken, zodat u dit aan de politie kunt doorgeven. Noteer ook het merk en kenteken van het eventuele vervoermiddel. Het is van belang om zo snel mogelijk te bellen, immers een inbreker heeft slechts enkele minuten nodig om zijn slag te slaan en er vandoor te gaan. Door uw melding kan de politie snel ter plaatse zijn en de inbrekers oppakken. De politie benadrukt: liever een keer teveel gebeld, dan één keer te weinig!

Tips na ontdekking inbraak

Heterdaad: kom nergens aan. Wacht buiten. Bel alarmnummer 112 en wacht op de politie. Ziet u de dief of dieven wegvluchten? Onthoud hun signalement, het kenteken van de auto of brommer en de richting waarin zij verdwenen. Geen heterdaad: bel 0900 – 8844 voor een afspraak met de politie om aangifte te doen. Meer informatie of contact met uw wijkagent? Vul op www.politie.nl (Mijn Buurt) uw postcode in. Automatisch verschijnen dan namen van uw wijkagenten.

Een fijne decembermaand. De bizarre situatie rond corona treft ons allemaal, de één zwaarder dan de ander. Laten we als samenleving daarom juist nu net iets beter op elkaar letten en er voor elkaar zijn.

Vriendelijke groet, Remco Berger en Menno Sloots, wijkagenten Oostzaan.

Remco Berger