Windmolens

De democratie (De Staat) maakt persoonlijke slachtoffers, zo kunnen we zien in de serie 'The Crown'. In deel 1 waaraan ik ben begonnen, zijn Staat en instituut Koningshuis gescheiden. Kerk en Staat nog niet.

Een referendum zou een prachtig democratisch middel zijn

Kerk oefent invloed uit op de Kroon. Wij als gewone burgers staan vaak niet stil bij onze democratische wegen. Gewoon omdat het gewoon is. Zelf stel ik dat democratie flinterdun is. In oorlogstijd kun je dat natuurlijk het beste zien, als je overheerst wordt vervalt democratie.


Plannen vergevorderd

Maar ook simpeler en dichter bij huis in je eigen dorp in 2020. Wat gebeurt er? Opeens lees ik over een aangewezen locatie voor windmolens in ons Landsmeerderveld. De plannen zijn vergevorderd en de burger heeft afgelopen maand de mogelijkheid gehad om ideeën aan te dragen voor het laatste participatietraject.


Direct heb ik geschreven dat ik in het participatieplan graag een referendum opgenomen wil zien. Zodat alle burgers vanaf 18 jaar hun mening (advies) kunnen geven.


Digitale vergadering

De raad maakt of breekt, zo lijkt het. Wat is er aan de hand? Afgelopen week heeft de raad van Landsmeer een digitale vergadering gehouden met als onderwerp: laatste evaluatierapport referendumcommissie. Aanleiding was ons verzoek referendum Bestuurlijke Toekomst. In het rapport werd de raad gewezen op nieuwe fouten.


Deze terechtwijzingen vinden partijen, ook die 'Democratie' in hun partijnaam hebben zitten, zeer vervelend. Zij stellen nu voor om dan maar de gehele referendumverordening af te schaffen. Zodat er geen volksraadpleging vanuit de burgers meer aangevraagd kan worden. Terwijl dit instrument zo hard nodig is als het gaat om vergevorderde plannen. Zoals nu, waar het Landsmeerderveld aangewezen is als locatie om windmolens te plaatsen.


Fijnstof A10

Een referendum zou een prachtig democratisch middel zijn om bij de burger te peilen hoe zij hierover denken. Wij hebben al het fijnstof van de A10, wonen onder een vliegroute en de hoogspanningsmasten staan in onze achtertuin.


De raad kan een raadplegend referendum uitschrijven en zo buiten de verkiezingen om polsen wat wij gewone burgers van dit plan vinden. En wij burgers kunnen dit initiatief nemen, dan heet het raadgevend. Het referendum is een snel en efficiënt middel.


Niet afschaffen

Ik zeg: niet afschaffen. Leven de inspraak, leven de democratie! Ook als het je als raad, Kroon, Kerk of Staat een keer niet bevalt.



Debby Mulder Damme