Afbeelding
Josselyn Oldewarris (l), Gijske Huijboom, en Karin Zilver (r). (Foto: aangeleverd)

Medewerkers ZMC zamelen in voor Voedselbank

REGIO - Zoals veel ziekenhuizen en instellingen werd ook het Zaans Medisch Centrum het afgelopen hectische jaar verrast met steunbetuigingen uit de streek. Enorm veel hartverwarmende kaartjes, bloemen, presentjes en brieven etc. als hart onder de riem vonden hun weg naar het ziekenhuis en de medewerkers. Dat alles werd enorm op prijs gesteld. Al een poosje heerste binnen het ziekenhuis het gevoel iets terug te willen doen. Een actie van Radio 538 voor de voedselbank bracht Josselyn Oldewarris op een geweldig idee: Project Voedselbank was geboren. En nam, met de altijd enthousiaste medewerkers in het ZMC, een onverwacht grote vlucht.

“We wilden graag iets terug doen voor de mensen uit de Zaanstreek voor wat zij ons hebben gegeven”, vertelt Josselyn, hoofd Zorg oncologie, polikliniek en dialyse in het ZMC. “Dus nadat ik dit idee over de voedselbank had opgepikt riep ik een team bij elkaar en gingen we om de tafel. Geld inzamelen zoals 538 doet is voor een ziekenhuis lastig, maar we konden wel vragen om voedsel. Uiteindelijk zijn we vorige week gestart met inzamelen.”

Oproep medewerkers

Er werden flyers verspreid en posters opgehangen om alle medewerkers op te roepen voedsel te doneren. Tot aanstaande vrijdag is er twee keer per dag een inzameluurtje op een vaste plek, met roulerende bemanning. Op 15 december wordt alles in één keer naar de Voedselbank gebracht.

Bizar

“Het is echt bizar wat er op dit moment in het ziekenhuis gebeurt”, vervolgt Josselyn. “Zoveel mensen die mee doen, het is ongelooflijk. Na 1 dag hadden we al acht dozen vol. En hoewel het in eerste instantie komt van onze eigen medewerkers, doen er inmiddels ook al relaties mee, en andere mensen die dit zo mooi vinden en ook wat geven.”

Al in een vroeg stadium heeft Josselyn contact gezocht met de Voedselbank. “Zij zijn enorm blij met wat wij aan het doen zijn. Wij zamelen vanzelfsprekend ook in volgens hun richtlijnen."

Lijst producten

"We hebben een lijst gekregen met wat er het hardst nodig is, waaronder bijvoorbeeld ook wasmiddel en afwasmiddel. En qua voedsel gaat het met name om lang houdbare producten zoals pasta, blikgroenten etc. Onze medewerkers hebben die lijst, en kunnen zelf bepalen wat ze willen geven.”

Supertrots

Volgende punt is hoe, als het zo door gaat met de vele dozen per dag, ze dat alles bij de Voedselbank gaan krijgen. “Dat moet ik nog organiseren”, lacht Josselyn, “maar daar is nog tijd genoeg voor en ook dat komt goed. Vooralsnog is het geweldig om te zien wat er nu gebeurt in onze organisatie, ik ben super trots!”