Kerstgedachte

Geachte redactie,

Dank voor het hele jaar Kompas. Lees het altijd. Maar helaas is mijn hart gebroken. Sla ik de Kompas op en wat lees ik, nota bene op de voorpagina: ‘Een dorpse kerstgedachte’. Nog erger: wat zie ik: Allemaal witte oude mannen. En dat anno 2020. A. Geen jongere te bekennen op de foto’s. B. Geen vrouw erbij, want de Sint is ook een man; ik heb goed gekeken. C. Geen gekleurde mensen erbij; ja, ik heb goed gekeken.


Wat willen jullie nu uitdragen??? Dit valt niet uit te leggen anno 2020. Dit is een heel ernstige situatie, die niet zomaar is rechtgebreid. Mijn verwachting is, en niet alleen van mij, dat jullie dit rechtzetten in het nieuwe jaar.


Publiceer mijn email maar, dat vind ik prima. Maar ik verwacht een soortgelijke foto, maar dan van de groepen die genoemd zijn onder a, b en c. En dan met een hoopvolle tekst met betrekking tot diversiteit.


Bij voorbaat dank, ik zie er met verlangen naar uit.


M.J. Timmerman.


Beste Jack,

Ik wil mijn waardering tot uiting brengen over de wijze waarop jij in Kompas spreekt over de Wijzen uit het Oosten van de Zaan. En dat je mij daarbij noemt verraste mij en waardeer ik enorm.


Jij hebt een talent om situaties waar te nemen en beeldend te verwoorden, en als ik dan verder lees en je hebt het over het Licht dat uitging en Sprankelend de Kerst ingaan, dan toon je daarmee je bijzondere kwaliteite.


Mijn complimenten, Jack!


Jan de Waal


Noot van de redactie

Beste Margriet,

Zoals je kunt lezen zijn er, zoals altijd, meerdere meningen. Het verhaal over de wijzen heb je niet goed geïnterpreteerd. Het is een knipoog naar het eeuwenoude verhaal over de drie wijzen uit het oosten. En dat zullen altijd, tot in lengte van dagen, zoals jij ze noemt 'witte' oude mannen zijn. Dat geldt overigens ook voor Sinterklaas.


En daarmee doe je de witte oude mannen ernstig tekort. Het zijn de nazaten van de grondleggers van ons mooie Oostzaan die ruimschoots hun sporen hebben verdiend in de loop der jaren.


Daar waar de mannen worden neergezet als oud en wit, daarbij raak je door de toonzetting heel veel witte oude mannen en overigens ook vrouwen en hun kinderen.


Terugkijkend op 2020 zijn de a-, b- en c-tjes ruim voldoende aan hun trekken gekomen, dat zal overigens ook in 2021 gebeuren. Maar in dit verhaal, ook anno 2020, kwamen deze mannen, allen zeer gerespecteerd, even op de voorgrond. Ik wens jou en je eega een veilig en gezond 2021.


En Jan, dank je wel, en ook voor jou een veilig en gezond 2021.


Jack Woestenberg-van Dalen