Een van de posters op het politiebureau.
Een van de posters op het politiebureau. (Foto: politie Amsterdam Boven IJ)

Gezocht, coronatest-straat

NOORD - Agent 'Wout van Noord' van Politiebureau Amsterdam Boven IJ laat op Facebook het volgende weten: "Domme vragen bestaan niet, dom gedrag helaas wel. In dat kader vroeg ik me af wat de gedachtegang van de man is geweest die op eerste kerstdag doodleuk zonder mondkapje ons bureau binnen stapte. Hij kwam vragen waar de corona teststraat was, omdat hij coronaklachten had."

"De man moet kennelijk met coronaklachten van huis zijn gegaan om zich in een teststraat te laten testen. Want wie laat zomaar voor de lol een wattenstaaf in z’n neus en keel steken? Als ik alleen al het vermoeden zou hebben Covid positief te zijn, dan zou ik mijn uiterste best doen om anderen niet te besmetten. Het dragen van een mondkapje zou een eerste maatregel zijn. Het vermijden van elk contact op weg naar de teststraat zou een belangrijke tweede maatregel zijn. Onze bezoeker dacht er anders over, ondanks het besmettingsgevaar dat hij voor ons en de overige bezoekers vormde. Een politiebureau is net als een supermarkt een voor publiek toegankelijke ruimte. Om corona enigszins te beteugelen, hebben we met elkaar afgesproken op die plekken een mondkapje te dragen. Met duidelijke posters op de voordeur van ons bureau vragen wij onze bezoekers een mondkapje te dragen, de handen te ontsmetten en anderhalve meter afstand te houden van elkaar. Toch stapte meneer zonder mondkapje ons bureau binnen en drukte op de bel. Hij werd te woord gestaan door mijn collega die hem meteen aansprak op het feit dat hij geen mondkapje droeg."

"Ja, dat weet ik wel, maar ik zoek de corona teststraat, want ik denk dat ik corona heb”, antwoordde de man. "U heeft dus klachten, u bent op weg naar de teststraat en dan komt u toch zonder mondkapje het bureau binnen stappen?”, reageerde mijn collega boos. U brengt mij en de mensen hier in de hal in gevaar!“ "Ja, maar ik zoek alleen maar de teststraat”, wierp hij nog tegen. Nadat mijn collega hem kort en bondig vertelde dat de teststraat zich bij het winkelcentrum bevond, verzocht ze hem onmiddellijk het bureau te verlaten. Op borden op de wegen rondom het winkelcentrum staat de locatie van de teststraat duidelijk aangegeven. Heeft hij die niet gezien? Had de man geen mobiele telefoon? Had hij voor vertrek niet gekeken op welk adres hij moest zijn? Heeft hij onze posters op de deur en in het bureau gemist? Alleen samen krijgen we corona onder controle, maar niet zo."