Wie zich goed voorbereid en oplet kan veel geld besparen bij het boodschappen doen.
Wie zich goed voorbereid en oplet kan veel geld besparen bij het boodschappen doen. (Foto: Pexels/Anna Shvets)

Budgettips om gezonde boodschappen te doen

NOORD - Gezond eten hoeft niet duur te zijn. Door minder vaak te kiezen voor voorgesneden groente en fruit of maaltijden te plannen, is veel geld te besparen. Gezond Noord geeft een aantal tips.

1. Planning

Bedenk voordat de week begint wat je die week wilt eten. Probeer daarin alle maaltijden mee te nemen. Maak hiervan een boodschappenlijstje en haal eenmaal per week boodschappen. Of nog beter, doe boodschappen online.

2. Budget-proof

Om toch aan je dagelijkse behoefte te komen voor een zacht prijsje, kun je gerust kiezen voor diepvriesgroenten en fruit. Deze producten zijn minstens zo gezond als verse groenten en fruit omdat de producten meestal direct nadat ze van het land komen, worden verwerkt en ingevroren. Hiermee worden de vitaminen en mineralen behouden. Hetzelfde geldt voor groente uit blik of pot. Let goed op of er geen zout of suiker toegevoegd aan het product. Dit maakt het minder gezond.

3. Goedkoop en gezond

Andere budget-proof gezonde producten zijn bijvoorbeeld eieren, havermout, uien, tomaten (stukjes) in blik, peulvruchten zoals bruine bonen, zilvervliesrijst en zuivel. Kies bijvoorbeeld bij uien voor een kilozak in plaats van 2 stuks. Ook een relatief goedkoop product zijn spliterwten, met een zakje van 500 gram kun je een enorme pan erwtensoep maken. Komt de snert je neus uit? Vries de rest in! En wat denk je van een glas water drinken in plaats van een cola?

4. Voorraadkast

Producten zijn vaak goedkoper als je ze in grotere hoeveelheden koopt. Vooral houdbare producten zijn een goed idee om in te slaan. Denk daarbij aan ‘droge’ producten zoals bloem, rijst, spliterwten en pasta.

5. Huismerken

De meeste supermarkten bieden voor bijna elk merkproduct een goedkoper product aan of een huismerk. Tip: de duurdere merken zijn in de schappen vaak te vinden op ‘ooghoogte', de goedkopere producten vind je lager in het schap. Let wel goed op de ingrediëntenlijst soms bevatten goedkopere producten meer suiker of zout.

6. Reclamefolders

Neem de reclamefolders door voordat je boodschappen doet en check je voorraad thuis. Doe ook eens je boodschappen op de markt en altijd met een volle maag. Dit zorgt ervoor dat je minder koopt dan je nodig hebt!


Wie vragen heeft, of meer informatie wil over gezond en goedkoop boodschappen doen kan contact opnemen met Gezond Noord. Mail gezondnoord@doras.nl, bel Ankie: 06-51311666 of Els: 06-10368298. Er is ook elke dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur een inloopspreekuur bij het Brughuisje van de Tolhuistuin, Tolhuisweg 3-5.