Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Groente en fruit voor kwetsbare huishoudens

AMSTERDAM - Stadspashouders kunnen met korting grote pakketten groente kopen. Het gaat hier om een unieke samenwerking tussen de Rabobank, Gemeente Amsterdam en Abdelhamid Idrissi, inwoner van Nieuw-West. Rabobank Amsterdam is in samenwerking met de gemeente Amsterdam een initiatief gestart genaamd Boeren voor Buren.

Nieuw initiatief: Boeren voor Buren

Zo worden de korte voedselketens versterkt, doordat alles van boeren in de buurt komt. Om die reden investeert de gemeente en heeft er vertrouwen in dat dit op de lange termijn een kostendekkend project wordt. Boeren voor Buren biedt structureel gezonde en betaalbare aardappelen, groente en fruit van boeren uit de regio aan kwetsbare huishoudens in de stad; buren met een kleine portemonnee. Boeren in de regio voorzien in de juiste voedingswaarde en variatie van voedsel dat duurzaam en dichtbij is. Er kan gekozen worden uit drie pakketten; 5 kg, 10 kg of 16 kg. En er kan een speciaal pakket met verse seizoens-groenten bij het basispakket besteld worden.


Iedereen neemt zijn eigen tassen mee, waardoor het verpakkingsmateriaal beperkt blijft en het milieu zo min mogelijk wordt belast met plastic. De inhoud van de shopper voorziet voor een groot deel in de groente- en fruitbehoefte van de Amsterdammer met een kleine portemonnee. Boeren voor Buren is een organisatie zonder winstoogmerk, die als doel heeft kwalitatief goed, vers, groente en fruit uit de omgeving van Amsterdam beschikbaar te maken voor gezinnen in Amsterdam met een kleine portemonnee.


Iedereen in het bezit van een stadspas met groene stip kan elke twee weken een pakket groente en fruit bestellen voor een prijs, die ongeveer de helft is van de normale winkelprijs. De prijs kan zo laag zijn doordat de groenten en fruit opgehaald worden bij boeren in Flevoland en daarmee lange transporten vermeden worden en er verder geen partijen tussen zitten. Tevens wordt gebruik gemaakt van producten met een afwijkende vorm of kleur, die goedkoper zijn. Supermarkten willen deze producten niet, terwijl ze van uitstekende kwaliteit zijn.


Het ligt in de bedoeling in de komende tijd het concept uit te breiden naar andere steden.