René Segers:
René Segers: "Meten is weten." (Foto: Rodi Media/MvS)

'De stratenmakers zitten te hoog, dat zeggen ze zelf ook'

LANDSMEER - De herinrichting van de Reigerlaan en omliggende straten baart veel bewoners zorgen. Ze vrezen dat de tuinen te hoog uitkomen. Regenwater zal daardoor gemakkelijk via de ventilatieroosters in de muren onder de woningen terecht kunnen komen met alle gevolgen van dien. René Segers van het gelijknamige bouwbedrijf uit Den Ilp, die op de plek des onheils aan het werk is, treedt namens de bewoners op en probeert te redden wat er te redden valt. "Het probleem zit in de wortel. Bij het het begin zijn er fouten gemaakt."

Bewoners zetten vraagtekens bij herinrichting Reigerlaan en omgeving

René Segers is aan de Reigerlaan druk aan het verbouwen, maar onderbreekt zijn werk graag even om het dreigende probleem te laten zien. Buiten wijst hij het ventilatierooster in de muur aan. Zodra de tuin is verhoogd, komt die daar amper twee centimeter onder. Een paar fikse regenbuien en het water klotst er doorheen en dan loopt de kruipruimte vol. En als zich daar veel houtwerk bevindt, laten het probleem zich raden. Dat wordt aangetast door optrekkend vocht. Segers: "Maar het is ook slecht voor de tuin. De wortels gaan te diep en daardoor gaat de beplanting dood."

Bedenkingen

Segers zit al tientallen jaren in de bouw en heeft kennis van zaken. Hij had daarom meteen zijn bedenkingen toen de bestrating niet met de de aanvankelijk afgesproken vijftien centimeter, maar met vijftien centimeter extra zou worden verhoogd. Het plan zou zijn gewijzigd om de putten te ontlasten. Het sein ging bij hem, maar ook bij diverse andere bewoners, direct op rood. Zeker toen er in de Reigerlaan al een stuk bij wijze van proef werd opgehoogd.

Aanhangig gemaakt

"Diverse bewoners hebben bij mij aangeklopt en ik heb het meteen aanhangig gemaakt bij de gemeente," vertelt hij. "Degene die dit heeft bepaald blijkt niet meer bij de gemeente te werken en een collega heeft het overgenomen. Ik heb goed contact met de stratenmakers - we spreken dezelfde taal - en heb met een aantal van hen in de keet gesproken. 'We gaan zakken', zeiden ze, 'maar er gaat eerst een brief naar de bewoners.' Die is echter niet verstuurd."

Trottoirbanden

De stratenmakers werkten inmiddels vrolijk verder. De trottoirbanden lieten ze zes centimeter zakken, maar volgens Segers is dat niet afdoende. Ook nu zullen de opgehoogde tuinen gevaarlijk dicht onder de ventilatieroosters komen. Het heeft er volgens Segers alle schijn van dat er voor het minst kostbare alternatief is gekozen. Reden genoeg voor hem, omdat hij zich het lot van de bewoners aantrekt, om met een delegatie bij de gemeente bezwaar aan te tekenen.

'Het blijft zoals het is'

"We hebben daarna een brief ontvangen met als strekking: het blijft zoals het is en als zich problemen voordoen lossen we het op. Maar na die proef had de gemeente al kunnen ingrijpen. Er is gesteld dat de verhoging acht centimeter onder de luchtroosters zou blijven, maar het wordt twee centimeter. Op advies van de jurist die ik heb geraadpleegd komt er nu een second opinion. Meten is weten. We willen terug naar die vijftien centimeter, zoals aanvankelijk is afgesproken. De stratenmakers zitten te hoog, dat zeggen ze zelf ook."

'Hoogte onderschat'

Remco Asselbergs, Senior Communicatieadviseur van de gemeente Landsmeer, reageert desgevraagd op de bezwaren.

"De gehele bestrating in de tuinen wordt door de gemeente gedaan. Normaal is dat alleen de eerste anderhalve meter. We hebben inderdaad de hoogte van de ophoging onderschat ten opzichte van wat we in de oorspronkelijke brief in 2019 hebben gezet. Op deze manier komen we de bewoners tegemoet. De bestrating wordt zo gelegd in de tuinen dat het water bovengronds vanaf de woning straks richting de vijver loopt. Verreweg de meeste bewoners hebben vorige week positief gereageerd op de maatregelen die wij nu gaan uitvoeren."

Marcel van Stigt