René van Dongen verkoopt exclusieve topmerken.
René van Dongen verkoopt exclusieve topmerken. (Foto: Rodi Media/MvS)

René van Dongen denkt vooruit

LANDSMEER - Een partij nieuwe fietsen stond al klaar voor het traditioneel meest lucratieve deel van het jaar: het tweede kwartaal. Maar het coronavirus steekt een spaak in het wiel. Klanten trappen op de rem en de fietsen zijn opgeslagen in het magazijn. Hoe nu verder met The Cool Biking Company?

Toegegeven, als René van Dongen restaurant- of caféhouder was geweest, zou de klap harder zijn aangekomen. Dat beseft hij zelf heel goed. Zijn winkel draait door, zij het een paar tandjes lager, maar ook hij heeft een gevoelige tik gekregen.

"Ik zag de crisis heel langzaam aankomen en aanzwellen," vertelt hij. "En ja, wij hebben hier een kleine ruimte met drie monteurs dicht op elkaar... Wat mij heeft getroffen is dat ik al snel werd gebeld door Aysin Yavas-Aktase van de gemeente. Hoe gaat het? vroeg ze. Al eerder hadden we een mail ontvangen met daarin handvatten. Het gemeentelijke apparaat blijkt er nu echt voor de burger te zijn."

De impact van de crisis was direct voelbaar. Normaal gesproken is dit voor de fietsenwinkel de drukste periode van het jaar. In de aanloop naar de lente kopen veel mensen een fiets om er onder het zonnetje lekker op uit te gaan. Maar nu even niet. Reparaties liepen nog wel door, maar de verwachte verkoop bleef uit. En dat terwijl er net een nieuwe partij fietsen voor de deur stond te glimmen.

René van Dongen heeft meteen zijn maatregelen genomen. Voor een van zijn medewerkers die nu thuis zit heeft hij een loonkostenvergoeding aangevraagd en hij heeft een ruimere opslagruimte aangekocht. Want die fietsen moest hij natuurlijk wel ergens achter slot en grendel kwijt en zijn winkel aan de Van Beekstraat is daarvoor te klein. En hij dacht meteen verder: nu hij toch een groter magazijn tot zijn beschikking heeft, gaat hij die gebruiken voor reparaties; zo kan hij in zijn winkel de anderhalve meter afstand beter bewaren. En hij biedt een nieuwe service: vanaf medio mei zet hij een busje in om fietsen die een mankement hebben bij klanten op te halen na de reparatie weer terug te brengen.

Het is een onzekere tijd. Evengoed kijkt Van Dongen naar de toekomst. "Elektrische vouwfietsen gaan een essentiële schakel in de mobiliteitsketen worden. Grote steden gaan immers op slot; auto's zullen worden geweerd. Vouwfietsen mogen al mee in de trein, maar die gaan straks ook mee in de auto. Je parkeert je auto en het laatste stukje leg je per fiets af. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen bereid zijn zes, zeven kilometer naar hun werk te fietsen. En 25% van de mensen is bereid de auto te laten staan en de fiets te pakken. Mensen worden gedwongen zaken anders te bekijken en ik voorzie een keerpunt in manieren van denken en doen. Bovendien: moet ik zelf naar het centrum van Amsterdam, dan ben ik er met de fiets sneller dan met de auto."