Dennis Straat ging vrijdag voor de tweede keer live in gesprek met Landsmeerders.
Dennis Straat ging vrijdag voor de tweede keer live in gesprek met Landsmeerders. (Foto: Ria de Boer)

Burgervader houdt op afstand contact

LANDSMEER - Dennis Straat houdt graag een warm contact met de inwoners, ondernemers en organisaties binnen zijn gemeente. Zeker na de laatste persconferentie van Mark Rutte. Daarom ging de burgemeester afgelopen vrijdag f voor de tweede keer live via Facebook om vragen te beantwoorden. "Het was een goed moment om dat te doen."

Ook binnen het College van Landsmeer heeft de coronacrisis zijn uitwerking niet gemist. "Het is écht een crisis en de weken zijn goed gevuld," stelt burgemeester Dennis Straat. "We gaan van dag tot dag en er wordt ontzettend hard gewerkt om de afgekondigde maatregelen te beheersen en te handhaven. Het is allemaal snel gegaan en het is ook snel geëscaleerd. Na aan paar weken was alles ingeregeld. Om me heen zie ik nu een enorme bereidheid om het virus te beteugelen. Dat is een compliment waard. Er is hier bovendien zó veel saamhorigheid."

Gemengde gevoelens

Toch zal de laatste persconferentie van Mark Rutte ook in Landsmeer tot gemengde gevoelens hebben geleid. Begrip, maar ook teleurstelling. Dennis Straat was niet verrast door de boodschap van onze premier.

"Uiteindelijk had ik dit wel verwacht," stelt hij. "De dag vóór de persconferentie hadden we al een voorwaarschuwing gehad. Mark Rutte heeft zijn boodschap zichtbaar moeizaam onder woorden gebracht. Heel herkenbaar. Op lokaal niveau vind ik het ook moeilijk om de maatregelen te nemen. De toegang tot Het Twiske beperken bijvoorbeeld. Er moeten pijnlijke keuzes worden gemaakt."

Compassie met ondernemers

Veel compassie voelt het college met de ondernemers voor wie het behoorlijk lastig is om overeind te blijven. In de eerste week al maakten burgemeester en wethouders een rondje langs de Landsmeerse middenstand om belangstelling te tonen en hulp te bieden. "Zelf ben ik gericht op daar waar het knelt. Daar probeer ik aandacht aan te besteden. Maar we moeten als college wel het goede voorbeeld geven. Dus niet zomaar overal binnenlopen."

Live via FaceTime

Met de huidige technieken zijn er gelukkig meer mogelijkheden om contact te houden. Diverse burgemeesters zoeken het in FaceTime en Dennis Straat volgt dat voorbeeld. "De eerste keer dat ik live ging was een groot succes. Veel mensen kwamen digitaal langs. Daarom deed ik dit afgelopen vrijdag weer weer, via mijn Facebookpagina. Ik ga dit niet op vaste dagen doen, maar nu was het een goed moment. Het is een manier om te peilen met welke vragen de inwoners zitten, een indruk te krijgen van wat er leeft, kijken of we op de goede weg zijn. En zo kan ik op een andere manier burgervader van Landsmeer zijn,"