Stropdas

Ooit zag ik bij de lokale televisie een rapportage over een mevrouw die stropdassen verzamelde. Ik begreep helemaal niets van die verzamelwoede. Ik heb een enorme hekel aan stropdassen. Die verschrikkelijke strop om je nek!

Maar deze mevrouw liet haar fantasie de vrije loop. En zo ging zij met de stropdassen aan de slag. Zij maakte er lampenkappen van. Maar ook beddenspreien en wapperende anti-vliegengordijnen. Ze was een creatief talent.
Maanden later liep ik op de ‘Albert Cuyp’ in Amsterdam. Altijd leuk. Daar zijn vaak aparte dingen te vinden. Zo was er een kraam met heel kleurrijke kleding. Aan de bovenkant was een soort van waslijn gespannen. Daar aan twee houten knijpers hing ‘ie’. Mijn gedroomde rok! Een bonte verzameling van wel vijfentwintig stropdassen. Het bovenstuk was gemaakt van een oude spijkerbroek. De sluiting was van zuurstokroze klittenband. Aan de punt van iedere stropdas bengelde een glimmend muntje. Geweldig. Natuurlijk heb ik deze rok gekocht. Het is inmiddels jaren geleden. Tot de dag van vandaag is het één van mijn favoriete kledingstukken.
Vandaag draag ik deze rok en laat mij inspireren door de dragers van deze stropdassen. Iedere das staat garant voor een verhaal. Nog even geduld; ze komen er aan.
Isa Bron