Karin (links) en Lidy hoeven het niet ver te zoeken om van de natuur te genieten.
Karin (links) en Lidy hoeven het niet ver te zoeken om van de natuur te genieten. (Foto: Rodi Media/MvS)

‘Ik hoop dat mensen dicht bij huis hun geluk kunnen vinden’

LANDSMEER/OOSTZAAN – De coronacrisis houdt de mensen thuis en die vullen hun dagen nu anders in. Met klussen, opruimen en kinderen begeleiden bij hun huiswerk bijvoorbeeld. Maar onbewust, en misschien ook wel bewust, krijgen ze daarnaast meer oog voor de natuur om zich heen. Een ontwikkeling die IVN Twiske van het harte toejuicht.

IVN Twiske is een van de afdelingen van het landelijke Instituut voor Natuureducatie. Een organisatie die de natuur dicht bij de mensen wil brengen, onder meer via excursies onder leiding van een natuurgids, laagdrempelige cursussen en kinderactiviteiten als slootje scheppen. En je hoeft het niet ver te zoeken als je wit genieten van de schoonheid en samenhang van de natuur. Lidy Ridder en Karin Stroet, vrijwilligers van het IVN Twiske, zijn daarvan het levende bewijs.

Het Kompas spreekt ze – op gepaste afstand – op een willekeurig plekje aan het water in Het Twiske. Weinig spektakel, zou je op het eerste gezicht zeggen, maar dat blijkt een misvatting. De dames zakken al snel door de knieën om iets moois aan te wijzen: een rij paardenbloemen, geel oplichtend in de zon, en vlak daarnaast een hondsdraf.

“Hondsdraf staat ook altijd in de buurt van brandnetels,” vertelt Karin. “Want deze wilde plant helpt goed tegen jeuk. Met die samenhang ben ik altijd bezig. Ik zit vol verwondering. Er valt bijvoorbeeld van alles over een madeliefje te vertellen.”

Karin en Lidy sluiten niet uit dat er nu meer bewustwording bij de mensen ontstaat. De coronacisis werkt dit in de hand. Mensen brengen noodgedwongen meer tijd thuis door en komen tot andere bezigheden, andere interesses. Een goed voorbeeld daarvan is de landelijke bijentelling die onlangs plaatsvond. Het werd een groot succes. Een recordaantal van tienduizend tellers heeft In totaal 136.068 bijen in de Nederlandse tuinen geteld. De honingbij staat nog altijd op nummer één, maar de rosse metselbij is van de derde naar de tweede plaats geklommen. Daar zijn nu veel meer mensen van op de hoogte.

Er is nu meer tijd, en dan doe je sneller aan een dergelijke activiteit mee, maar volgens de twee IVN-dames hadden de deelnemers er ook lol in om aan de telling bij te dragen. Misschien is dat een stimulans om meer oog voor de natuur te hebben en daar meer van te genieten, ook als de coronacrisis voorbij is. Het IVN wil daar zeker op inhaken als de weg weer vrij is.

Lidy: “Mensen gaan meer zien. Ik hoop dat er meer bewustwording ontstaat, dat ze dicht bij huis hun geluk gaan kunnen vinden.”

Ook Lidy en Karin blijven dicht bij huis als ze van de natuur willen genieten. Het Twiske ligt bij hen om de hoek. Karin loopt er zelfs dagelijks doorheen om haar hond uit te laten. Maar er is nu wel iets veranderd, merken ze.

“Gezinnen gaan nu meer doordeweeks Het Twiske in en niet in het weekend. En honden worden nu heel erg verwend. Hun baasjes hebben meer tijd en nemen hun hond vaker mee in uit. Er wordt veel gevaren, veel jongeren springen zelfs in het water, je ziet veel skeeleraars. Er worden nu veel skeelers verkocht. En alles veel staat nu in bloei. Maar in mei is alles hier op zijn mooist. Het moet nog even wat warmer worden.”

Karin tuurt intussen naar de strak blauwe lucht. “Geen vliegtuigstrepen, die uitgroeien tot wolken. Ik vind dat een extreem positief effect van de coronacrisis.”

Marcel van Stigt