Thomas Bonsen is Zorgmanager van De Keern en Jonkerhof.
Thomas Bonsen is Zorgmanager van De Keern en Jonkerhof. (Foto: Fenna Bolderheij)

Zorg en rust in roerige tijden

LANDSMEER – ‘Een pittige start, met m’n neus in de boter’ noemt Thomas Bonsen het. Hij was net op 1 januari Zorgmanager van De Keern en Jonkerhof toen de coronacrisis half maart uitbrak. De deuren van beide verpleeghuizen moesten dicht, geen bezoekers meer, alleen personeel mag nog naar binnen. Hoe ervaart hij deze tijd en hoe gaat het nu met bewoners en medewerkers?


“Het is natuurlijk een heel moeilijke situatie en het vraagt heel veel van bewoners en medewerkers,” vertelt hij in een telefonisch gesprek. In De Keern en Jonkerhof werken in totaal zo’n 90 personen, parttime of fulltime. Omdat er veel nieuwe richtlijnen en protocollen zijn, is er dagelijks overleg nodig.

Praten helpt

Bonsen merkt dat bij iedereen de spanning en de onrust weer anders uitpakt.

“We praten veel met elkaar over de angsten die ook ontstaan door al die verschillende berichten in de media. Verpleeghuizen zijn veel in het nieuws en de angst voor besmetting is groot. Praten helpt en zorgt voor begrip en empathie. De sfeer in huis is nu goed, je leert elkaar goed kennen en dat geeft verbinding onderling. Het zorgt voor rust in deze roerige tijden.”

Niet overbelast raken

Voor beide locaties geldt dat de meeste personeelsleden er al jaren werken. Bonsen zorgt ervoor dat de medewerkers niet overbelast raken. Stagiaires en huiskamerassistenten kunnen nu gelukkig extra werken omdat zij niet naar school hoeven.

Het contact met de familie is vooral digitaal, vertelt Bonsen. “Medewerkers van de activiteitenbegeleiding gaan met IPads door het huis zodat ook de bewoners met dementie via beeldbellen hun familie kunnen zien.”

Daarnaast voeren verzorgers en Bonsen zelf veel telefoongesprekken met familieleden. Er wordt dus alles gedaan om het contact met de families goed te laten verlopen en daar is veel waardering voor.

Dat neemt niet weg dat iedereen hoopt dat het beleid over enkele weken versoepeld wordt.

Kindertekeningen en kaarten

Wilt u ook de bewoners van De Keern een plezier doen? Kaarten en vooral ook kindertekeningen worden door de bewoners zeer gewaardeerd. Afgeven op Marktplein 10.