Ingrid Eeken heeft snel geschakeld toen de maatregelen werden afgekondigd.
Ingrid Eeken heeft snel geschakeld toen de maatregelen werden afgekondigd. (Foto: Rodi Media/MvS)

'Niet zeuren, schouders eronder'

LANDSMEER - De horeca is zwaar getroffen door de coronacrisis. Dat geldt bijvoorbeeld voor restaurant Juffrouw Tok Tok. Ingrid en Raymond Eeken hebben direct de knop omgezet en concentreren zich nu op het bezorgen en afhalen van gerechten. Geen ideale situatie. Maar er is ook leuk nieuws.

Het was zondagavond tien over halfzes toen het telefoontje kwam: vanwege het coronavirus dat wild om zich heen begon te grijpen moesten de horecazaken dicht. Ingrid en Raymond Eeken maakten zich net op voor weer een gezellige avond in hun restaurant Juffrouw Tok Tok, maar de knop moest direct om.

Ingrid: "We hebben snel geschakeld. Allereerst hebben we de reserveringen afgebeld. Een van de klanten zei nog: 'Dan ga ik wel ergens anders heen'. Maar ik denk niet dat hij ergens anders wel terecht kon. Meteen daarna hebben we het afhalen en bezorgen georganiseerd. Hoe ga ik dit effectief plannen? Dat was de vraag."

Prima op de rit

We zijn nu enkele weken verder en Ingrid en Raymond hebben het afhalen en bezorgen prima op de rit. Deze service verleenden ze al tussen de bedrijven door. Nu is daar alles op gericht. Ze zijn verzekerd van steun van de gemeente Landsmeer en de Koninklijke Horeca Nederland, maar beseffen dat ze hun restaurant nu vooral op eigen kracht door de crisis moeten loodsen. Dat doen ze onder het motto 'Niet zeuren, schouders eronder'.

Apart bezorgmenu

"Logistiek moet het natuurlijk wel allemaal kunnen," stelt Ingrid. "Maar het lukt, al kunnen we niet alle gerechten van onze kaart bezorgen. We hebben een apart bezorgmenu. Een paar dingen zijn we nu wel anders gaan doen. Klanten mogen niet zomaar de keuken binnenlopen. Dat gebeurde wel eens, maar dat kan nu niet meer. In de keuken werken Raymond en Byrthe met handschoenen aan en ze zetten de gerechten die worden afgehaald op de grond. Deurknoppen zepen we constant af. We hebben veel klandizie. Bij ons kunnen klanten namelijk tot acht uur bestellen. Voor mensen die laat thuiskomen van hun werk is dat handig. Niet bij elk restaurant kan dat. En als we bezorgen leveren we de gerechten warm aan."

Veel nieuwe klanten

Het is volgens Ingrid wennen aan de nieuwe situatie, maar het is goed te doen. Toch voelt ook Juffrouw Tok Tok de impact van de crisis. En dat de maatregelen zijn verlengd, heeft Ingrid Eeken niet verrast.

"Ik voorzie dat de crisis nog wel wat langer gaat duren. En daarna? Anderhalve meter afstand houden? Het restaurant open én maaltijden bezorgen? Dat kan niet. We denken nu hard na over oplossingen. We krijgen trouwens veel lieve berichten van onze vaste klanten. En wat heel grappig is: we zien nu ook veel nieuwe klanten. Dat is dan wel weer leuk."