Het Waddenwegviaduct.
Het Waddenwegviaduct. (Foto: Wendy Ruittemanz)

Waddenwegviaduct eruit, groen erin

NOORD - Het Waddenwegviaduct in Amsterdam-Noord wordt vanaf 28 april gesloopt en de ruimte die vrijkomt wordt ingericht met groen. Het wordt straks goed toeven in dit groene, parkachtige gebied tussen metrostation Noord en winkelcentrum Boven ’t Y, dat nu nog vol asfalt en beton ligt. De sloop start deze week, het aanleggen van groen begint in oktober.

Bewoners, ondernemers en eigenaren van het Buikslotermeerplein koesterden een grote wens om hun plein groener en levendiger te maken. De gemeenste sprak intensief met hen over hun ideeën en wensen en verwerkten deze in een nieuw ontwerp. Het viaduct gaat weg, ervoor in de plaats komt een omgeving met bomen en ander groen. Deze inrichting is voor 5 tot 8 jaar. In deze periode buigt de gemeente zich over de definitieve plannen voor deze ruimte, samen met bewoners, eigenaren, ondernemers en andere betrokkenen.
Het enorm brede en lange viaduct is sinds 1969 in gebruik voor auto’s en bussen. In 2018 verhuisden vrijwel alle bussen van het viaduct naar het nieuwe metrostation Noord. Uit onderzoek blijkt dat de omgeving de verkeerskundige effecten van het slopen van dit viaduct kan opvangen. Het nieuwe ontwerp voor het gebied bekijken? Tot en met 1 mei is het ontwerp nog in te zien bij stadsdeelkantoor Noord, Buikslotermeerplein 2000. Dat gebeurt op afspraak, er kan gebeld worden met het stadsdeelkantoor via telefoonnummer 14 020.

Het viaduct is vanaf 28 april afgesloten voor verkeer. In mei beginnen de sloopwerkzaamheden. Het totale werk duurt ongeveer 7 maanden, inclusief de aanleg van de parkachtige omgeving. Tijdens het werk moet het gemotoriseerd omrijden via de Nieuwe Leeuwarderweg, de IJdoornlaan en de Th. Weeversweg.