Boodschappen over? Doe er andere mensen een plezier mee.
Boodschappen over? Doe er andere mensen een plezier mee. ((Foto: aangeleverd))

Boodschappen delen via buurtkastje

TUINDORP OOSTZAAN - Kleine kastjes met een glazen deurtje gevuld met boodschappen in een voortuin, bij de kerk of het buurthuis. Dit zijn de zogenaamde buurtkastjes, een initiatief om voedselverspilling tegen te gaan. Op steeds meer plekken in Amsterdam-Noord zijn ze te vinden en nu heeft Tuindorp Oostzaan ook een buurtkastje. Het is te vinden op stadslandbouwproject NoordOogst bij de Amsterdam Farm Lodge, op Meteorenweg 280.

De Amsterdam Farm Lodge herbergt zeven vakantie appartementen, eigenaars Rogier en Nicoe zagen dat veel gasten na vertrek voedsel achterlaten, vaak nog ongeopende verpakkingen.

“We ontvangen gasten van over de hele wereld, in het vliegtuig of de trein terug kunnen ze hun boodschappen niet meenemen, wij vragen ze om het niet in de vuilnisbak te gooien. Natuurlijk gooien we het achtergebleven eten niet zo maar weg, sommige dingen kunnen we zelf gebruiken, delen we met de kinderopvang of zetten we op Facebook, maar we wilden het graag met meer mensen uit de buurt kunnen delen”, aldus Nicole.

Het werkt eigenlijk heel simpel: mensen kunnen boodschappen die ze over hebben (eten, drinken en drogisterij-artikelen) achterlaten in het kastje. Andere mensen kunnen dit meenemen als ze het kunnen gebruiken.

Er zijn een paar regels: geen tabak en alcohol, geen bederfelijke waren die gekoeld moeten blijven, geen aangebroken etenswaren. Iedereen heeft wel iets in zijn keukenkastje of badkamerkastje staan dat eigenlijk niet wordt gebruikt. Door het te delen in een buurtkastje, kan een ander er wel plezier van hebben.

Wil je weten waar nog meer buurtkastjes staan? Zelf een buurtkastje plaatsen? Kijk op www.stichtingsogoed.nl,