Overlijden is best wel kostbaar

Bij elk overlijden dient onderzoek te worden ingesteld naar de aard en de toedracht van het overlijden. Dit heet de lijkschouw. Dit gebeurt door de huisarts of door de gemeentelijke lijkschouwer. Als de huisarts de lijkschouw doet, bepaalt deze of hij ervan overtuigd is dat de overledene een natuurlijke dood is gestorven. Als dat het geval is, zal de huisarts de verklaring van overlijden opstellen. De vergoeding hiervoor ontvangt de huisarts op basis van een visitetarief en wordt vergoed door de ziektekostenverzekeraar. Doet de lijkschouwer de lijkschouw, dan zijn de kosten voor de gemeente.

De kosten van de uitvaart zijn een vordering op de nalatenschap. Hoe de uitvaart wordt vormgegeven, kan binnen de kaders van de twee toegestane manieren, begrafenis of crematie, zelf bepaald worden. Door de erfbepaler, de executeur of de directe familie.

. Zeker als er voorafgaand langdurige en intensieve zorg nodig is. Bereid u hierop in financieel opzicht goed voor. Het is aangenaam te weten dat u zich daar dan geen zorgen meer over hoeft te maken.