Griepprik

Niet iedereen in Oostzaan die een griepvaccin wilde heeft deze prik kunnen krijgen op het geplande tijdstip. Dat vinden we als Oostzaanse huisartsen erg vervelend. In dit artikel leggen wij uit wat u met betrekking tot de griepprik kunt verwachten.

De afgelopen jaren lag het percentage 60-plussers die de griepprik haalde in Oostzaan onder het regionaal gemiddelde. De verwachting was dat in heel Nederland dit jaar meer mensen zich zouden willen laten vaccineren gezien de corona-pandemie.


Wereldwijd zijn de griepvaccinaties ontwikkeld nog voor de Corona-uitbraak en daarom voorzag men een landelijk tekort aan griepvaccinaties. Huisartspraktijken mochten maar beperkt vaccins bestellen en helaas is het zo dat praktijken die voorheen minder dan gemiddeld nodig hadden ook dit jaar minder dan gemiddeld geleverd kregen.


Pas laat bleek dat dit verwachte tekort voor sommige regio’s echt realiteit werd en heeft men vanuit de overheid een oproep gedaan aan gezonde mensen tussen 60 en 69 jaar om dit jaar van de griepvaccin af te zien.


Deze oproep van staatssecretaris Blokhuis in de landelijke media op 27 oktober hebben wij ook ondersteund op onze website.


Op zich heeft deze groep wel een indicatie voor de griepprik, en mochten wij uiteindelijk geen onderscheid maken tussen de mensen die reageerden op de brief; jonger, ouder, meer of minder belast met ernstige ziektes.


Dat betekende dat er een aantal mensen, met name aan het eind van het alfabet, de vaccinatie nu nog niet heeft gekregen. Wij zijn ons er ten zeerste van bewust dat dit een zeer onwenselijke situatie is.


Wij voeren frequent overleg met andere huisartsen in de regio om de vaccins die nog wel beschikbaar zijn op een goede manier te verdelen en we hebben reële goede hoop dat wij nog vele vaccins ontvangen.


Ook hebben we een maximale nabestelling gedaan die begin december wordt geleverd. Omdat nog onduidelijk is wanneer deze nabestelling geleverd wordt kunnen we nu nog geen datum prikken waarop we de vaccinaties kunnen geven aan hen die een indicatie hebben. Zodra we een datum hebben kunnen prikken zullen we deze melden op onze website en communiceren via 'het Kompas'.


Al met al is de griepvaccinatie dit jaar voor alle partijen moeizaam verlopen. We hebben echter goede hoop dat we nog voor het griepseizoen 2020/2021 ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid gevaccineerd kunnen hebben.


Wel herhalen we daarom de dringende oproep aan gezonde mensen tussen 60 en 69 jaar om dit jaar af te zien van het griepvaccin.


Vriendelijke groet,


Huisartsenpraktijk Oostzaan.