Floor van der Liet stelt het publiek voor aan de bewoners van de nacht: insecten, amfibieën, reptielen, maar vooral vleermuizen.
Floor van der Liet stelt het publiek voor aan de bewoners van de nacht: insecten, amfibieën, reptielen, maar vooral vleermuizen. (Foto: Tim Hillege)

Expeditie naar donkerste plek van Noord

NOORD - Amsterdam is een natuurgebied waar ook mensen wonen. Tussen de stoeptegels en de snelwegen bloeit en groeit van alles. Amsterdam-Noord heeft de donkerste nachten, en je hoeft niet eens ver te zoeken om onder de stoep het Oer-IJ nog te vinden. Vanaf april kunnen belangstellende mee op expeditie naar Het Wilde Noorden.

Zaterdag 4 april vertrekt de eerste expeditie. 'Naar de stadsnacht' is een en twee uur durende expeditie naar de donkerste plek van Noord met schrijfster, theatermaakster en correspondent Ruimte voor De Correspondent Marjolijn van Heemstra en veldbioloog en vleermuisdeskundige Floor van der Vliet. In de jaren '50 kon je vanaf je stadsbalkon de Melkweg nog zien. Maar de sterren verdwijnen voor onze ogen. Door al het kunstlicht verdwijnt het natuurlijke licht. We leven in Nederland, een van de meest lichtvervuilde landen ter wereld. Wat voor gevolgen heeft dat voor ons, en voor de dieren en planten van de nacht? Tijdens dit gezamenlijk avontuur vertelt Marjolijn van Heemstra over de nacht, het donker, de melkweg, lichtvervuiling en het perspectief van de sterren. Floor van der Liet stelt het publiek voor aan de bewoners van de nacht: insecten, amfibieën, reptielen, maar vooral vleermuizen. Kosten voor Expeditie - naar de Stadsnacht zijn €5 (stadspas), €10 (regulier). Het vertrekpunt voor deze expeditie is het Tuinhuis van de Tolhuistuin, navigatieadres: Tolhuisweg 3. Zaterdag 4 april, 20.30 uur. Informatie: http://bit.ly/stadsnacht.