Vaargedrag werkt ongelukken in de hand

OOSTZAAN – Varen is binnen Oostzaan een grote liefhebberij, maar niet iedereen houdt zich aan de regels. Daardoor ontstaan er vervelende en gevaarlijke situaties. Burgemeester Rob Meerhof doet een beroep op alle Oostzaners, vooral op de ouders om hun verantwoordelijkheid te nemen. Zijn boodschap: ga niet zonder vaarbewijs het water op en neem de snelheidsbeperkingen in acht.

“Vaaroverlast speelt in Oostzaan al een tijdje en sinds de coronacrisis is deze enorm toegenomen,” stelt Meerhof. “Ik ben bezig met een beleidsnota, maar daar wil ik niet op wachten. In de nota zullen voorstellen gedaan worden. Sloten anders inrichten bijvoorbeeld, zodat er niet snel doorheen kan worden gevaren. Of borden plaatsen, de ouders op de gevaren wijzen. Er wordt nu op verschillende manier gebruik gemaakt van het water. Zwemmen, surfen, en dan scheuren soms boten voorbij – we houden ons hart vast.”

De jeugd wil zich uitleven, en dat kan Rob Meerhof zich best voorstellen. Maar met name de zigzaggende boten – lekker veel golven maken – baren hem zorgen. Persoonlijke ongelukken hebben zich nog niet voorgedaan en hij wil dat graag zo houden; zeker nu er meer tijd is voor watervertier, wil hij de risico’s indammen.

Meerhof: “We hebben bij de politie om extra capaciteit gevraagd en er zal op het water meer worden gecontroleerd. Wat mij betreft mogen er meer bekeuringen worden uitgedeeld als de regels worden overtreden. Maar ik doe vooral een beroep op de verantwoordelijkheid van de ouders. Ouders, bekommer je om wat je kinderen doen. We moeten er met elkaar voor zorgen dat er geen slachtoffers vallen.”

De vaarregels staan op www.oostzaan.nl.