Arthur and Friends presenteert akoestische Keltische folk in De Zuidervermaning Westzaan. De band bestaat uit (v.l.r.n.) Marco Baartse, Arthur Nieuwenhuis, Gitta Margaroli, Jochem Beltman en Nico Beltman.
Arthur and Friends presenteert akoestische Keltische folk in De Zuidervermaning Westzaan. De band bestaat uit (v.l.r.n.) Marco Baartse, Arthur Nieuwenhuis, Gitta Margaroli, Jochem Beltman en Nico Beltman. (Foto: aangeleverd)

‘Neem nooit een draailier in je gezelschap’

WESTZAAN - “Neem nooit een draailier in je gezelschap. Stemmen, altijd maar dat stemmen!”, lacht Arthur Nieuwenhuis met milde spot naar Gitta Margaroli. Die doet haar best het middeleeuwse muziekinstrument snel op orde te brengen. Ho! De lezer die bij woorden als 'draailier' en 'middeleeuws' nu afhaakt, gaat wat missen! Want de Zaanstreek heeft er met Arthur and Friends echt een zeer bijzonder muziekgezelschap bij. Dat treedt zaterdag 19 september voor het eerst in de schijnwerpers met hun premièreconcert in de Zuidervermaning in Westzaan.

Muzikale Ierse historie herleeft door nieuw gezelschap Arthur and Friends

Heel soms ontmoeten gelijkgestemde muzikanten elkaar en ontstaat er zo’n bijzondere chemie waardoor je als toehoorder tot in je kern wordt geraakt als ze gaan spelen. Dat ervaar je als Gitta Margaroli (draailier, nyckelharpa, gitaar en zang), Jochem Beltman (viool en duimpiano), Marco Baartse (uilleann pipes, bouzouki, gitaar, tin whistle en zang), Nico Beltman (tin whistle/low whistle, viool, gitaar, doedelzak en zang) en Arthur Nieuwenhuis (bodhrán en cajon) muziek maken. De band is ontstaan uit de vriendenclub van Arthur, de nestor en percussionist van de groep.

Onder de titel ‘New Roads’ presenteren de ras-muzikanten een akoestische avond met Keltische muziek ‘en meer’. Want het zijn niet alleen duivels knap gespeelde jigs en reels die je in vervoering brengen, minstens zo mooi zijn de gezongen folknummers. Zoals From Clare to here, geschreven door Ralph McTell, de man die bekend werd door het nummer Streets of London (1969).

‘Fluitje van een cent’

Het vijftal maakt niet alleen bijzondere muziek, ze spelen op instrumenten die zo apart zijn dat ze speciaal voor hen zijn gemaakt. “Valt bij mij wel mee hoor. Ik speel op ‘een fluitje van een cent”, grapt Nico als hij verwijst naar zijn tin whistle. “Onmisbaar bij Keltische muziek”, zegt Arthur die zijn bandlid een muzikale duizendpoot noemt. “Want hij zingt ook niet onverdienstelijk.”

Gitta moet voor het goed leren bespelen van de nyckelharpa (een snaarinstrument uit Zweden dat ook wel sleutelviool wordt genoemd) les nemen op het Conservatorium in België. “Want hier in Nederland is er niemand”, zegt ze.

(VERVOLG OP PAGINA 3)


Gitta: “De mogelijkheden binnen onze groep zijn groot, daarom kreeg het programma de titel ‘New Roads’.