Afbeelding

Mag ik even?

Geachte redactie,

Proefballonnetje

In het Kompas staan regelmatig berichten die betrekking hebben op de, qua ledenaantal, grootste sportvereniging van Landsmeer, namelijk ijsclub Hard Gaat-Ie. Een vereniging die al meer dan 120 jaar bestaat en nog steeds actief is.

Tevens is de vereniging een platform voor de top van schaatsend Nederland, met als laatste wapenfeit pupil Tom Kant die inmiddels deel uit maakt van de kernploeg en derde werd op het NK.

Belangrijke rol

Dit geeft wel aan dat de ijsclub, met een kleine 1000 Landsmeerse gezinnen als lid, een heel belangrijke rol vervult in Landsmeer. Daarom was ik nogal verbaasd om te zien dat bij het plan om weilanden met bomen te gaan beplanten, ook de natuurijsbaan van Landsmeer er aan moet geloven.

Schaatssport

Deze baan is in 1964 gerealiseerd om de jeugd van Landsmeer op een veilige manier kennis te laten maken met de schaatssport. Een sport die toch bij iedere Waterlander het hart sneller doet kloppen.

Een baan die zwaar bevochten is en met eigen middelen en veel bloed, zweet en tranen door vrijwilligers gerealiseerd is. (grond egaliseren, dijk en gemaal maken, verlichting en muziekinstallatie aanleggen en een clubgebouw timmeren plus, later, een hek eromheen).

Een baan die jaarlijks wordt onderhouden door nog steeds heel veel vrijwilligers.

Een baan waar, zodra het ijs sterk genoeg is, voor alle basis scholen van Landsmeer wedstrijden worden georganiseerd.

Koek en zopie

Een baan die in winterse perioden vele honderden Landsmeerders en niet- Landsmeerders welkom heet en laat genieten van de gezellig verlichte ijsvloer en waar de koek en zopie altijd klaar staat.

Een baan die een belangrijke functie vervuld in het kader van de sport- en feestweek met de sloot en slobrace en het touwtrekken.

Een baan waar netjes huur voor wordt betaald aan de gemeente en waar geen cent subsidie in gaat.

Saamhorige gemeente

Voorgaande geeft aan dat de ijsclub met haar natuurijsbaan een belangrijke rol vervult in Landsmeer en omgeving en bijdraagt aan een gezond, sportief en saamhorige gemeente.

Kortom: ik vraag mij af of dit proefballonnetje niet wat al te onbezonnen de lucht is in gelaten?

Brug te ver

Het opofferen van eeuwen oud cultuurlandschap is één ding maar de Landsmeerse ijsbaan opheffen lijkt mij op sportief en sociaal-cultureel gebied een brug te ver.

Met vriendelijke groeten,

Haijo van der Werf

ex-voorzitter Hard Gaat Ie