Nienke Miltenburg: '1 op de 5 volwassenen kampt met slaapproblemen'
Nienke Miltenburg: '1 op de 5 volwassenen kampt met slaapproblemen' (Foto: David de Lange)

'Zorgen dat mensen fitter en uitgeruster zijn'

REGIO - Om gelukkig, gezond en energiek te zijn moeten we allemaal voldoende slapen. Dit gaat echter lang niet altijd goed. Eén op de vijf volwassenen in Nederland kampt met slaapproblemen. Nienke Miltenburg is neuroloog/somnoloog bij het vernieuwde slaapcentrum van het Zaans Medisch Centrum. Ze legt uit wat hier gebeurt en zoomt daarbij in op twee slaap gerelateerde problemen: de gevolgen van kijken op beeldschermen voor het slapengaan en slaapapneu.

Slaapproblemen komen steeds meer voor. Met name jongeren hebben vaak onregelmatige, late slaapuren en kijken vlak voor het slapengaan nog op hun mobiele telefoon, computer of televisie.

"Door onregelmatige bedtijden en voor of tijdens het slapengaan op beeldschermen kijken kan de biologische klok verstoord raken", legt Nienke uit. "Door het licht van deze schermen en waarschijnlijk ook door de prikkels blijven je hersenen geactiveerd en wordt inslapen bij sommigen lastig. Niet goed slapen kan leiden tot onder meer concentratieproblemen, somberheid, prikkelbaarheid en vermoeidheid. Daardoor kunnen mensen overdag minder goed functioneren. Dit is te vermijden door regelmatige bed-tijden (ook in het weekend), een goed geventileerde donkere slaapkamer zonder televisie of andere media-apparatuur en twee uur voor het slapengaan niet op beeldschermen te kijken. Ook voldoende bewegen en buitenlucht helpt. Bij blijvende slapeloosheid kan behandeling door één van onze slaappsychologen soms uitkomst bieden."

Slaapapneu

Een ander veelvoorkomend slaapprobleem is slaapapneu. Daarbij gaat het om het stokken van de ademhaling in de slaap. Uit onderzoek blijkt dat onbehandelde slaapapneu de Nederlandse samenleving zo'n 1,5 miljard euro kost.

Miltenburg: "Onbehandelde slaapapneu kan ook leiden tot slaapproblemen, slaperigheid en slechter functioneren overdag. Ook geeft het een verhoogd risico op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en herseninfarcten. Het is daarom belangrijk dit vast te stellen en te behandelen. Wij kunnen thuis of in het ziekenhuis een slaaponderzoek doen. In samenwerking met de KNO-arts, longarts en kaakchirurgen bieden wij verscheidene behandelingen, zoals een beugel of een CPAP-apparaat. Daarmee wordt de luchtweg vrijgehouden. Overigens kan afvallen eveneens vaak verbetering geven."

Het ZMC heeft het slaapcentrum overgenomen van het MC Slotervaart in Amsterdam, dat 25 oktober 2018 failliet werd verklaard.

"Ons slaapcentrum bestaat al tientallen jaren. We hebben ruime expertise opgebouwd, dus het is belangrijk en fijn dat we met het hele team verder kunnen. We behandelen het hele spectrum aan slaapstoornissen. Ons doel is ervoor te zorgen dat mensen 's nachts beter slapen en overdag fitter en meer uitgerust zijn."

Mensen met slaapproblemen hebben voor behandeling op het slaapcentrum een verwijzing van de huisarts nodig. Meer informatie is te vinden op www.zaansmedischcentrum.nl. Klik op 'polikliniek' en dan op 'slaappolikliniek'.