Simone Kortsmit heeft een spannende jeugdthriller geschreven, uitgeroepen tot Leestip. De pont speelt een rol in het verhaal.
Simone Kortsmit heeft een spannende jeugdthriller geschreven, uitgeroepen tot Leestip. De pont speelt een rol in het verhaal. (Foto: Rodi Media/MvS)

Boek Simone Kortsmit in race voor prijs

LANDSMEER - Het boek had zijn verkooppiek al bereikt, maar krijgt opnieuw een boost. De jeugdthriller Schoolfeest van Simone Kortsmit is Leestip van De Jonge Jury, die middelbare scholieren uitdaagt om jeugdboeken te lezen en op hun favoriete boek te stemmen. Schoolfeest dingt nu mee naar de titel Beste Jeugdboek van 2020. De Landsmeerse is blij verrast. "Diverse scholen hebben het boek nu besteld. Het krijgt hiermee een tweede kans."

Het gebeurde zomaar toen Simone met een van haar twee dochters de open dag van een school bezocht. Ze liepen over het dakterras van de school en in het hoofd van Simone ontvouwde zich spontaan een scène: een meisje viel van het dakterras naar beneden en vond de dood.

Daarmee was de kiem gelegd voor het boek Schoolfeest, het eerste deel in de serie Veritas die Simone in opdracht van haar uitgever schrijft. De scène vormde het vertrekpunt. Ze bouwde er een verhaal omheen, bedacht er personen bij en sloeg aan het schrijven. De jeugdthriller draait om de 16-jarige Yrsa, die dood wordt gevonden op het schoolplein. Haar beste vriendin Chelsea begrijpt niets van Yrsa's keuze. Was het misschien toch moord? De lezer komt er vanzelf achter.

Schoolfeest is het veertiende boek van Simone. Er staan al wat thrillers voor volwassenen op haar naam, maar ze schrijft nu voor kinderen. "Dat doe ik nu liever," zegt ze. "Want kinderen geven snelle, eerlijke feedback, terwijl volwassenen niet altijd met een reactie komen. En helemaal leuk vind ik het als kinderen door een boek van mij worden geraakt. Dat gaat namelijk vaak over problemen waar kinderen tegenaan lopen. 'Ik heb zó veel aan je boek gehad', is me wel eens verteld. Ook daarom is het zo mooi om voor kinderen te schrijven."

Simone is van nature nieuwsgierig en hield als kind al van verhalen. Aanvankelijk wilde ze journalist worden. Maar ze koos voor het schrijverschap. "Mijn eerste boek schreef ik toen ik kinderen had gekregen. Ik had geen zin om ze naar een crèche te brengen en vond het ideaal om thuis te gaan schrijven. Zo kon ik kinderen en werk mooi combineren."

Met hun veertien en zestien jaren zijn haar dochters Eva en Britta een dankbaar, kritisch publiek. Naast de redacteur van haar uitgeverij zijn zij de enigen die een boek van Simone vooraf mogen lezen. Ze vormen een uitstekende graadmeter om te bepalen of het taalgebruik klopt. Als ze tijdens het lezen de wenkbrauwen fronsen of het hoofd schudden neemt Simone dat uiterst serieus. Ook doet ze dat als ze een verzuchting hoort als 'Zó stom. Dat zeggen kinderen van onze leeftijd helemaal niet.'" Het zal eraan hebben bijgedragen dat Schoolfeest tot Leestip is uitgeroepen. Stemmen kan nog tot 3 mei op www.jongejury.nl/stemmen.