Tijdens de eerste echte vergadering van de kindergemeenteraad ging het er serieus aan toe.
Tijdens de eerste echte vergadering van de kindergemeenteraad ging het er serieus aan toe. (Foto: Johan W. Koopmans)

Schoolvoorbeeld van samenwerking

OOSTZAAN - De kindergemeenteraad, bestaande uit vertegenwoordigers van de vier basisscholen in Oostzaan, kwam vorige week in de raadzaal bijeen voor de eerste vergadering. Op het programma stond de presentatie van vier plannen, één per school. Uit de twee plannen met de meeste stemmen zou de volgende vergadering een keus worden gemaakt. Het liep net even anders.

Burgemeester en wethouders nemen de kinderen serieus. Dat blijkt meteen aan het begin van de vergadering. Rob Meerhof vraagt de leden om een afvaardiging om op 4 mei een krans te leggen. Maar ook treedt hij streng op als blijkt dat een lid van de Noorderschool is verhinderd en zijn plek door een vervanger wordt ingenomen. Leuk bedacht, maar... dat is geen lid van de jeugdige raad en dus mag hij niks zeggen. Regels zijn regels.

Kort en bondig

Zodra deze boodschap is geland, worden de vier plannen gepresenteerd: De Korenaar zet in op een sportveld voor jong en oud, De Kweekvijver op een multisportveld, De Noorderschool op een Alles Court en De Rietkraag op een opruimactie. De plannen, ondersteund door een power point-presentatie, worden stuk voor stuk kort en bondig uit de doeken gedaan. "Ging het in de echte gemeenteraad ook maar zo," grapt Rob Meerhof.

De presentaties oogsten complimenten van wethouders Rosemarijn Dral en Niels Bonenkamp. Met name de Noorderschool scoort punten omdat deze als enige exact aangeeft hoeveel hun plan moet gaan kosten: € 15.442,25. En geen eurocent meer of minder. Een sterk staaltje rekenwerk.

Niels Bonenkamp benadrukt het belang van een duidelijk kostenplaatje. Past een plan in het budget? En zo niet, waar moet het extra geld dan vandaan komen? Drie scholen moeten op dat punt hun huiswerk nog even doen.

Maar de vergadering krijgt een andere wending. Niels Bonenkamp herhaalt wat burgemeester Meerhof al eerder heeft aangestipt. De plannen van drie scholen lijken erg op elkaar. Als ze daar nu eens één plan van maken? Oftewel: als die drie scholen nou eens gaan samenwerken?

Verkeerde been

Een enkeling staat even op het verkeerde been. Maar de drie delegaties mogen tijdens een schorsing overleggen. De uitkomst is positief: het merendeel zag de samenwerking meteen al zitten en de paar die wat tegenstribbelden gaan er na enig nadenken snel in mee. Zo blijkt hoeveel je met een beetje goede wil kunt bereiken.

Stemmen is daarmee niet nodig. De drie scholen presenteren op 15 april het nieuwe, gezamenlijke plan en dat wordt naast de opruimactie van De Rietkraag op tafel gelegd. Een van de twee plannen wordt uitgevoerd.

Marcel van Stigt