De samenwerking is een feit. Burgemeester Rob Meerhof en Manager Frontoffice Karin Krijnen hebben de overeenkomst getekend.
De samenwerking is een feit. Burgemeester Rob Meerhof en Manager Frontoffice Karin Krijnen hebben de overeenkomst getekend. (Foto: goedheer@xs4all.nl)

Oostzaan wapent zich tegen criminaliteit

OOSTZAAN - De gemeente Oostzaan is met ingang van 4 maart aangesloten op het platform Meld Misdaad Anoniem. Dat betekent dat ze voortaan, net als de politie, meldingen ontvangt over mogelijke criminaliteit binnen de gemeentegrenzen. Door de krachten te bundelen en de verschillende informatiestromen te benutten versterken de drie organisaties elkaar.

Gemeente Oostzaan werkt samen met Meld Misdaad Anoniem

Samenwerkingsverband Meld Misdaad Anoniem bewijst steeds nadrukkelijker zijn waarde. Dat blijkt uit de cijfers over het jaar 2019. Het platform heeft vorig jaar een recordaantal van 16.890 tips over financieel-economische delicten en harddrugscriminaliteit doorgestuurd naar de politie en andere opsporingsinstanties. Mede daardoor zijn minimaal 2.210 aanhoudingen verricht, 452.222 hennepplanten opgeruimd, goed voor een waarde van circa € 45 miljoen, en ruim 200 vuurwapens in beslag genomen.

Op initiatief van de commissaris van de Koning in Noord-Holland gaat het platform nu samenwerkingsverbanden aan met de 47 gemeenten in de provincie. Zo moet er een nog beter beeld ontstaan van de mogelijke criminaliteit binnen de grenzen van de gemeenten.

Oostzaan kwam begin deze maand aan de beurt. Met de ondertekening van een overeenkomst werd de samenwerking officieel beklonken. Het platform deelt tips nu tegelijkertijd met politie en gemeente, zodat ze allebei op de hoogte zijn van mogelijke criminele activiteiten op Oostzaans grondgebied.

Eerst pilotproject

Meld Misdaad Anoniem is geïnspireerd op het Engelse Crimestoppers UK. In Nederland is in 2002 een pilotproject gedraaid en dat heeft een jaar later geleid tot de oprichting van het platform.

Karin Krijnen, Manager Frontoffice van Meld Misdaad Anoniem: "Tijdens de pilot is naar voren gekomen dat mensen hun tips vaak alleen anoniem wilden delen; zo dreigde veel informatie verloren te gaan. Het platform bleek een gat in de markt te zijn. De anonimiteit van de bellers is geborgd en een aanhouding is nooit op hen terug te voeren. Zou dat risico er wel zijn, dan geven wij de tip niet door. Ook kunnen bellers tijdens een gesprek terugkrabbelen."

Anonieme tip doorgeven? Bel Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Marcel van Stigt