Afbeelding
Schrijfster Anne Vrieze: 'Vraag eerst wat mensen echt nodig hebben voordat je de regeltjes oplegt.' (Foto: aangeleverd)

'Holistische kijk op mens centraal'

REGIO - Niet werken volgens 'regeltjes en systemen' waarmee duizenden euro's aan gemeenschapsgeld door het afvoerputje gaan, maar luisteren naar wat iemand die hulpbehoevend is daadwerkelijk nodig heeft. Anders kijken, denken en doen in het 'sociaal domein', oftewel gemeentelijke hulp bij vragen rond gezondheid, zorg en welzijn. Volgens Anne Vrieze moet het niet alleen anders, maar kan het ook anders. Daarover schreef ze het boek 'Gezond verstand in het sociaal domein, Van systeemdenken naar mensdenken'.

Het 125 pagina's tellende boek verscheen afgelopen maand en moet een omwenteling inzetten in maatschappelijke ondersteuning. Het brengt niet alleen de historie van 25 jaar sociaal domein helder in beeld, maar dient ook als inspiratie voor hulpverleners, beleidsadviseurs, gemeenten en instellingen om het nu eens echt anders te durven doen.

"Ik hoop consulenten te bewegen hun nek uit te durven steken en anders te gaan kijken, denken én doen. En dat wethouders hun werkdag beginnen met een keukentafelgesprek bij de client thuis in plaats van het lezen van de laatste beleidsnota", stelt Anne. Ze was zelf 25 jaar beleidsadviseur en projectleider in het werkveld van zorg en welzijn. Nu is ze directeur van de WWZ Academie. De inmiddels 57-jarige Anne nodigt de lezer van haar eerste boek uit tot leesplezier, inspiratie en het gebruik van gezond verstand. Met de prangende vraag 'waar word jij nou eigenlijk gelukkig van?' daagt ze gelijk op de eerste bladzijde uit tot nadenken.

Aangepaste keuken

"Neem de aanvraag van een vrouw die in een rolstoel terecht kwam en bij de instanties aanklopte voor een aangepaste keuken. Mijn idee was haar man een kookcursus te geven in plaats van 25.000 euro te investeren in een keuken met bewegende kasten. Dat stond echter niet in de regeltjes en dus ging de knip open. Een half jaar later was de vrouw overleden en vertelde de man dat hij destijds liever een kookcursus had gehad want nu moest hij ook nog voor zichzelf koken…"

In het hele boek sijpelt de boodschap 'houd het simpel' door. Zoek de vraag achter de vraag. Leer 'gekanteld denken'. Niet meer geld zien als de oplossing. Verandering van gedrag wel. Friskijkers en dwarsdenkers zijn welkom!

"Bij veranderingen in wetgevingen en transitietaken schieten gemeentes altijd in dezelfde stress van: 'we moeten een nieuwe organisatie optuigen, er zijn meer mensen, meer geld nodig'. Er wordt niet genoeg tijd genomen om de gewenste verandering te laten landen en rijpen. Mijn oplossing: stel eerst de vraag waar word je (de client) gelukkig van? Van die dure scootmobiel die na vier keer in de schuur komt te staan? Of een holistische kijk op de mens in het maatschappelijke steunsysteem?"

Het boek telt 125 bladzijden, kost 19,95 ex BTW en is verkrijgbaar via de website www.wmotraining.nl

Anne Vrieze werd in 2017 verkozen tot Zaanse Zakenvrouw van het jaar.