Bovenaanzicht van het stadsdeelkantoor.
Bovenaanzicht van het stadsdeelkantoor. (Foto: gemeente Amsterdam)

Drijvende eilanden voor stadsdeelkantoor

NOORD - De omgeving rondom metrostation Noord en winkelcentrum Boven ‘t Y in Amsterdam-Noord is aan het veranderen. De bioscoop is geopend en een aantal woontorens is in aanbouw. Allemaal mooie ontwikkelingen, maar dit betekent ook dat de omgeving versteend en wel wat groen kan gebruiken. Daarom plaatst de gemeente drie ecologische drijvende eilanden in de vijver voor het stadsdeelkantoor.

De drijvende eilanden (samen ruim 100 vierkante meter) bestaan uit gerecyclede brandweerslangen. Ze hebben een levensduur van minimaal 20 jaar en kunnen wel tot 2500 kg dragen zonder te zinken. Oude brandweerslangen opnieuw gebruikt. Dankzij de brandweerslangen kunnen de drijvende eilanden in elke gewenste vorm worden gemaakt.

De montage van de eilanden gebeurt met duurzame materialen die resistent zijn voor UV-straling en roest. De materialen zijn speciaal geselecteerd voor gebruik in en op het water zonder het waterleven te verstoren.

Op en tussen de gerecyclede brandweerslangen worden planten geplaatst die met het wortels het water in reiken. De planten verhogen de esthetische en ecologische waarde van het gebied.

Vogels kunnen er broeden, vissen kunnen paaien aan de wortels en de plantjes zuiveren ook het water. De drijvende eilanden worden op ten duur helemaal groen wat er ook aantrekkelijk uitziet in het water en vanaf de kant!

De drijvende eilanden worden 7, 8 en 9 april aangelegd. Wie hieraan wil meewerken (denk hierbij aan het sjouwen van de brandweerslangen, het vastmaken van de brandweerslangen tot eilanden en het planten van de (water)planten) kan zich aanmelden door een mail te sturen aan Sander Prins via s.prins@amsterdam.nl, onder vermelding van de beschikbare dag(en).