Toon Borst met zijn inzamelbus.
Toon Borst met zijn inzamelbus. (Foto: aangeleverd)

Brinkies' Muntenactie voor goede doelen

NOORD - Bij supermarkt DEEN op het Mosveld in Amsterdam-Noord en bij het kantoor van Movement on the Ground in het Student Hotel in de Aambeeldstraat (bij het Oostveer) staan sinds kort ook inzamelbussen voor buitenlandse (maar ook gulden) munten en biljetten voor goede doelen.

Initiatiefnemer van deze inzameling , Toon Borst - vrijwilliger bij Kinderboerderij ‘t Brinkie - die hiermee 1 april 2001 startte en inmiddels liefst een half miljoen netto voor Goede Doelen heeft opgebracht begon deze actie toen in het voorjaar van 2001 ten gevolge van de MKZ (Mond en Klauwzeer) de kinderboerderijen drie maanden moesten sluiten. In de eerste jaren ging de opbrengst alleen nog naar de drie kinderboerderijen in Zuidoost. Maar sinds tien jaar ook naar die in Noord. Zo hebben de Buiktuin en het Diereneiland (en tot en met 2018 ook de Bokkesprong) bij elkaar acht en een half duizend euro met deze actie binnen gehaald.

Sinds 2010 staan de volgende inzamelbussen in Noord: bij Slagerij Ari van de Raa in de Molenwijk, de PLUS markt in de Banne, de G&W winkel op het Buikslotermeerplein, De Lekkere Dingen Bakker op het Waterlandplein, supermarkt Landmarkt op de Schellingwoudedijk, Elithé op de Waddenweg en Kringloopwinkel de Lokatie op de Distelweg. Van de opbrengst uit deze bussen gaat nog steeds het basisbedrag naar de Kinderboerderijen. Er lopen nog meer projecten. Voor meer informatie: www.muntenactie.nl.