Dochter Melanie speldde de jol op.
Dochter Melanie speldde de jol op. (Foto: Johan W. Koopmans)

Zilveren Jol voor 'Juf Hetty'

OOSTZAAN - Hetty de Lange is na 44 jaar gestopt als bestuurslid van DEV. Als dank voor haar jarenlange inzet voor de gymnastiekvereniging heeft de gemeente Oostzaan haar de Zilveren Jol toegekend.

Wethouder Rosemarijn Dral maakte dit vorige week woensdag bekend tijdens de algemene ledenvergadering in De Notenkraker. Met het oog op de coronarichtlijnen speldde dochter Melanie het kleinood op.

De Gouden Greep had Hetty al eerder ontvangen, maar dat daar nu de Zilveren Jol aan zou worden toegevoegd, dat had ze niet verwacht. Ze was dan ook blij verrast en geroerd toen duidelijk werd waarom Rosemarijn Dral naar de vergadering was gekomen.

Blijk van waardering

"Best wel een eer, een blijk van waardering. Ik zou die avond aftreden, samen met Simon Goede. Ik heb altijd gezegd: als Simon aftreedt, treed ik ook af. Hij is achttien jaar bestuurslid geweest. Wel een beetje wrang, vond ik, dat alle aandacht naar mij toeging."

Ruim veertig jaar docent

Maar het draaide deze avond toch echt om Hetty. Juf Hetty, zoals ze in Oostzaan bekend staat. "Ik denk dat half Oostzaan les van mij heeft gehad, want ik ben al ruim veertig jaar docent. Kinderen die ik les heb gegeven komen nu met hun kinderen naar de les, en soms zelfs met hun kleinkinderen."

'Haar cluppie'

Haar bestuurstaak heeft ze neergelegd - ze was aftredend en niet herkiesbaar - maar met lesgeven gaat ze door. Want DEV is en blijft 'haar cluppie' en ze beleeft er nog veel plezier aan.

"Zolang de kinderen met een glimlach naar huis gaan en niet zoiets denken als 'daar heb je die ouwe taart weer' ga ik door."