Colette Hesse
Colette Hesse (Foto: ©judithcapponfotografie))

Saar aan Huis verovert Nederland met passende hulp aan ouderen

REGIO - Voor wie aangenaam en onbezorgd in zijn eigen leefomgeving wil blijven wonen! Aldus luidt de pay-off van de particuliere organisatie Saar aan Huis. 'Saar' biedt passende hulp aan ouderen die ondersteuning nodig hebben om comfortabel en verantwoord thuis te kunnen blijven wonen. Saar aan Huis bestaat nu vijf jaar en is allengs bezig om Nederland te veroveren. Hoe dat komt? De zorginstellingen kunnen de vraag niet aan. Dat is niet van deze tijd, dat is al jaren het geval.

Aantal vestigingen groeit al van 46 naar 55

uiginge Colette Hesse (49) is contactpersoon van Saar aan Huis in Purmerend, Waterland, Landsmeer, Oostzaan, Wormerland en Zaanstad. Hesse is afkomstig uit het bedrijfsleven, heeft jarenlang deel uitgemaakt van een modebewust familiebedrijf in Zaandam. Colette heeft echter ook veel ervaring in de medische diagnostiek. Hiervoor reisde ze jarenlang over de hele wereld. Beide combineert ze nu in haar werkzaamheden voor Saar aan Huis. Met plezier!

Schrijnende verhalen

"Het is eigenlijk heel raar gelopen. Ik heb jarenlang met mijn moeder en zus in onze damesmodezaak gewerkt. Daar hoorde ik vanuit de paskamers steeds meer schrijnende verhalen van klanten. Ik realiseerde me op een goed moment dat er zoveel dingen verkeerd gaan in de zorg aan mensen thuis. Ik vond dat ik daar iets mee moest doen. En toen kwam dit op mijn pad. Saar aan Huis is over het algemeen een franchise-organisatie. Ik ben verantwoordelijk voor de omzet dus mijn ervaring in het bedrijfsleven is me van pas gekomen", vertelt Colette over de switch in haar leven.

Het was in het begin wennen voor haar. Ze had veel contacten maar moest de sociale kaart leren kennen. In januari van dit jaar had ze de zaak redelijk op orde. Totdat Corona kwam en alles op slot ging. Aan de andere kant: als iets gebleken is dan is het dat mensen in deze tijd veel meer dan voorheen een beroep doen op hulp.

Geen medische handelingen

Colette: "Thuiszorg doet wat zij kan, maar kan niet voldoen aan de vraag voor de aanvullende mantelzorg. Saar aan Huis doet geen medische handelingen, maar alles wat daarop aansluit. Zoals bijvoorbeeld het halen van boodschappen verzorgen van een lunch, en doen van de was. De thuiszorginstellingen roepen dan ook steeds vaker de hulp van Saar aan Huis in."

Mensen blijven steeds langer thuis, en willen de regie in eigen hand houden. Daar is dan vaak wel hulp bij nodig.

Met 46 vestigingen heeft Saar aan Huis een bijna landelijke dekking. Eind 2021 zal het aantal vestigingen zijn uitgegroeid tot 55. Steeds meer organisaties zoeken de samenwerking. Colette: "Dat is ook niet zo gek, want ten eerste zijn we niet de duurste en op de tweede plaats hebben we een klanttevredenheidscijfer van 9,3... Dat zegt nogal wat!"

Vaste Saar, vast tijdstip

Cliënten krijgen altijd een vaste Saar op een vast tijdstip. Hierin wordt geen enkele concessie gedaan. De Saars, in sommige gevallen komt er een man onder de naam Bram, ondersteunen in het helpen met de was, het schoonmaken van de aanrecht, bereiden van de maaltijden, planten verzorgen en stofzuigen.

Goed gesprek

Maar de Saar is er ook voor dat goede gesprek, een wandeling buiten en een kopje koffie. De praktijk wijst uit dat sommige Saars zodanig ingevoerd raken bij een cliënt en zijn of haar familie, dat hen gevraagd wordt om te spreken tijdens de uitvaart.

Colette Hesse: "De familieleden zijn zo blij met Saar. Ze vertellen weleens dat ze eindelijk quality time beleven met vader of moeder. En ook dat ze zich weer kind voelen. Dat is wel wat anders dan de hele dag als mantelzorger bezig zijn. Ook is het fijn dat de mantelzorger met een gerust hart het huis eens kan verlaten, omdat Saar bij zijn of haar partner is."

Meer weten?

Ongeveer 60% van de cliënten van Colette is afkomstig uit de Zaanstreek. Voor Purmerend/Waterland geldt zo'n 30% en Landsmeer/Oostzaan vertegenwoordigt een slordige 10%. Voor meer informatie kan men zich wenden tot Colette Hesse, tel. 075 7600250. Of stuur een e-mail naar zaanstreek@saaraanhuis.nl. De website is te bereiken via www.saaraanhuis.nl