Beoordelingsgesprek

Als voormalig brandmeester in Amsterdam, moest ik functionerings- en beoordelingsgesprekken houden. Hierbij worden de vorderingen en tekortkomingen blootgelegd van degene die voor jou zaken/werkzaamheden behartigt.

Zo kunnen wij als burgers de lokale overheid ook als onze dienaar zien, en hebben we ervaringen over de resultaten van hun functioneren.

Wat speelt er zoal: de gemeente en ambtenaren hebben heel veel zeggenschap over de bezittingen van hun betalende burgers, de uiteindelijke opdrachtgevers. Zo kan de overheid zelf interpreterend 'haar' regels volgen, en daarbij tegenstrijdige belangen naar haar hand zetten.

Een voorbeeld: op Noordeinde 13 heeft de gemeente gemeend om voor het verkopen van het erf een meervoudige bestemming mee te geven van vier bed & breakfasts die totaal 180 vierkante meter oppervlakte mogen beslaan. Terwijl de regelgeving voor geheel Landsmeer één B&B toestaat op elk zelfstandig erf of woning met maximaal 50 vierkante meter oppervlakte.

De vraag doet zich voor: hoe kan dit?

Uiteindelijk wil ik er ook wel drie. Ruimte genoeg, maar dat mag niet, hebt u inmiddels wel begrepen.(Nog steeds wachten we het op het nieuwe raadsbeleid voor B&B in Landsmeer.)

Wel, bij nader onderzoek blijkt de Provincie Noord-Holland de eigenaar van Noordeinde 13 en dus belanghebbende te zijn.

Dat geeft nou weer te denken, toch! Het is weinig bekend dat gewone burgers en ondernemers deze voordelen nauwelijks ten deel vallen. Hierdoor heeft de gemeente zich de woede van de Raad van State op de hals gehaald. Het bestemmingsplan 'Het Lint' lijkt hierdoor ongeldig verklaard.

Verder blijkt uit ondernemerservaringen dat de gemeente geen of heel laat antwoorden geeft op prangende vragen, en zo procedures laat verzanden, en zo de belangen van de ondernemers schaadt.

Zo vernam ik over een aanvraag voor een volledig betonnen zonneterras 'buiten' enige bijzondere zaken: uw aanvraag wordt buiten behandeling gesteld omdat u niet heeft aangeven hoe het met de brandbaarheid van de toegepaste materialen is.

Verder heeft aanvrager geen ventilatievoorzieningen aangegeven, en de kleur van het terras niet aangeduid.

Dit en nog meer bevreemdende vragen geven niet veel vertrouwen in de kleine overheid die Landsmeer heeft.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat omliggende gemeenten er geen voordeel in zien om samen met Landsmeer op te trekken, en daarbij wordt er door de raad het verzoek om een referendum onder de bevolking te houden tegengewerkt, zo lijkt het.

Als ik de commentaren waarneem die ik zie en hoor, van burgers en ondernemers, zou een beoordelingsgesprek wel eens slecht kunnen uitpakken, toch, de meeste ambtenaren zijn hiervan gevrijwaard.

Dat onze hoogste bestuurder zijn Landsmeerse touringcar misschien niet vertrouwt, en aan een andere bestuurder het stuur overgeeft, is veelzeggend.


Peter R. Ruijs. Landsmeer