De officiële start vond plaats in Oostzaan.
De officiële start vond plaats in Oostzaan. (Foto: Johan W. Koopmans)

‘We willen naar een rookvrije generatie’

REGIO – Corona is momenteel volksvijand nummer één, zeker nu het virus weer wild om zich heen mept, maar de risico’s die roken met zich meebrengt verdienen evengoed onze onverminderde aandacht. Daarom staat ook dit jaar de maand oktober in het teken van de landelijke campagne Stoptober, bedoeld om mensen te ondersteunen bij het stoppen met roken. De regionale aftrap vond afgelopen maandag plaats bij tennisvereniging ’t Twiske in Oostzaan. Wethouder Harry Rotgans van Purmerend, tevens GGD-bestuurder, de Oostzaanse wethouders Niels Bonenkamp en Rosemarijn Dral en Ferdinand Strijthagen, Directeur Publieke Gezondheid van GGD Zaanstreek-Waterland, brachten symbolisch de Stoptoberbal aan het rollen. Maurice Bakker, voorzitter van de tennisclub, en Mark Hendriks, buurtsportcoach Oostzaan/ Wormerland, waren er ook bij.

Door Marcel van Stigt

Regionale aftrap Stoptober in Oostzaan

Oostzaan was geen lukrake keuze, en de tennisvereniging evenmin. Deze gemeente heeft het uitbannen van roken in 2019 in haar Gezondheidsvisie opgenomen en dat waren geen loze woorden: ze is de eerste gemeente in de regio met rookvrije scholen, nog voordat dit wettelijk werd verplicht. En de tennisclub werkt er zelf naar toe om het terrein binnen twee jaar geheel rookvrij te hebben.

Een initiatief dat van harte wordt toegejuicht door wethouder Niels Bonenkamp. “Na het rookvrij maken van onze scholen – het zijn er slechts vier, maar toch – gaan we nu voor rookvrije sportparken en -verenigingen. Dat willen we tussen nu en twee jaar realiseren. De tennisclub was daar zelf al mee bezig. Op 9 november vindt in Wormer een inspiratiebijeenkomst plaats. Thema: Hoe word je een rookvrije vereniging?’”

Bonenkamp is een rookvrije wethouder, maar als tiener kon hij de verleiding van de sigaret niet weerstaan. Roken werd gezien als spannend en stoer en hij is er als vijftienjarige scholier mee begonnen. Het maakte al snel deel uit van zijn dagelijks leven. Vijfentwintig jaar lang heeft hij gerookt, meer dan een pakje per dag. Totdat een, naar later zou blijken, memorabele maandagmiddag in mei 2009 aanbrak. “Ik stond in de achtertuin te roken en, ik weet niet waarom, ik dacht: dit is het moment. Ik besloot te stoppen, in een opwelling. Ik gooide mijn pakje sigaretten weg en dat heb ik nooit meer aangeraakt. Mijn lichaam protesteerde, ik sliep slecht, maar na anderhalf jaar was het uit mijn systeem.”

Stopte Niels Bonenkamp op eigen kracht met roken, dat lukt lang niet altijd. Daarom is de campagne Stoptober bedacht. Wie zich aanmeldt,

Lees verder pagina 3