De opening is een feit.
De opening is een feit. (Foto: Johan W. Koopmans)

Stoptober

Vervolg voorpagina

wordt 28 dagen lang ondersteund. Via een speciale app ontvangen de deelnemers elke dag positieve berichten die hen aanmoedigen en helpen om vol te houden, ook als het even wat minder gaat. De app biedt afleiding met bijvoorbeeld filmpjes en puzzels en je krijgt tips wat je kunt doen op eventueel moeilijke momenten. Via social media kunnen ervaringen met andere deelnemers worden gedeeld.

De campagne, opgezet in 2014, heeft zijn succes al ruimschoots bewezen. Uit een onderzoek in 2015 is gebleken dat 67% van de deelnemers twee maanden na Stoptober nog steeds was gestopt. Degenen die wel weer rookten, rookten minder: van gemiddeld 17,1 naar 10,1 sigaretten per dag. Daarnaast waren de positieve overtuigingen ten aanzien van roken gedaald en de negatieve overtuigingen toegenomen. Conclusie: het is wetenschappelijk onderbouwd

dat van Stoptober een stimulerende werking uitgaat om het roken vaarwel te zeggen. Gebleken is ook dat zich na 28 dagen een kantelpunt aandient. “Als je 28 dagen bent gestopt, is het makkelijker om het zo te houden”, benadrukt Ferdinand Strijthagen. “Vandaar deze jaarlijkse campagne, naast oud en nieuw een tweede nationaal moment om te stoppen met roken. Alle gemeenten springen hier op in. We willen naar een rookvrije generatie.”