“Het gesprek aangaan en de mooie verhalen horen over degene waar we afscheid van nemen maakt mijn vak mooi. Het is niet altijd alleen maar verdrietig.”
“Het gesprek aangaan en de mooie verhalen horen over degene waar we afscheid van nemen maakt mijn vak mooi. Het is niet altijd alleen maar verdrietig.” (Foto: aangeleverd)

Werken aan dierbare herinneringen

WORMER – “Geen verdriet is hetzelfde. En natuurlijk moet ik ook wel eens slikken en raakt een afscheid mij ook wel eens persoonlijk. Maar mijn doel is een uitvaart te verzorgen die past bij het leven van de overledene. De persoon te laten herinneren vóórdat iemand ziek werd. Daarbij zetten we samen met de naasten een afscheid neer die past bij het leven van de overledene”, vertelt Andrea de Groot, eigenaresse van Memoriam Uitvaartbegeleiding, De Molenven 1.

Andrea de Groot gooide roer om en werd uitvaartverzorgster

Het overlijden van haar twee zussen betekende voor de 58-jaar jonge inwoonster uit Wormer de omslag in haar werkende leven. Na een carrière in de financiële dienstverlening en het onderwijs, besloot ze zich onlangs als zelfstandig uitvaartvaartverzorgster te vestigen.

Opleiding

Haar eerste schreden in dit bijzondere vak werden in 2017 gedaan als gastdame bij uitvaarten. In 2019 sloot Andrea de Groot de opleiding tot uitvaartverzorgster af. Inmiddels ook met het certificaat Piëteitsvolle Overledene Verzorging op zak.

Onvoorwaardelijke steun

“Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe het voelt als je afscheid moet nemen van iemand die je lief is waarbij er dingen niet gaan zoals je wenst. Want er is wel wat voor verbetering vatbaar in de begeleiding”, zegt Andrea. De uitvaartverzorgster als onvoorwaardelijke steun en toeverlaat voor de familie. Van begin tot het eind van de plechtigheid. En daarna.

“Samen het afscheid organiseren staat centraal in mijn manier van werken. Net alleen het regelen van de puur praktische zaken. Want alleen afscheid nemen is te zwaar.”

Mooie herinneringen

Werken aan dierbare herinneringen. Dat is wat Andrea de Groot graag gelijk oppakt als je voor haar dienstverlening kiest.

“Los van het regelen van de dingen die bij een afscheid horen, gaan we samen een uitvaart neerzetten die past bij het leven van de overledene. Wat betekende die persoon? Wat voor mens was het? De mooie dingen naar voren halen in plaats van wat er gebeurde bij het levenseinde. Mooie herinneringen kun je vervolgens in je ‘rugzak’ stoppen om zelf verder te gaan. Want mijn toegevoegde waarde is tevens zaken aan reiken om het leven weer op te pakken. Zodat je kunt beginnen aan het rouwproces na het afscheid.”

Alles kan

Haar motto: ‘alles kan tenzij het niet kan’. “Wil je vader vervoeren in je eigen auto naar zijn laatste rustplaat? Mits hij groot genoeg is, kan dat. Thuis opbaren? Gaan we regelen. Afscheid nemen in het favoriete restaurant van de overledene? Ik ga overleggen. Vandaag de dag is niets gek bij een afscheid en is veel meer mogelijk dan je denkt”, legt Andrea uit.

Samenwerking

Daarbij werkt ze als zelfstandig werkende uitvaartverzorgster samen met lokale partijen voor bijvoorbeeld de 24-uurskamer. Wie voor Memoriam Uitvaartbegeleiding kiest, zit niet vast aan één locatie. Ook financiële zaken omtrent de uitvaart zijn bij Andrea in goede handen.

Kosten uitvaart

“Goed om te weten: u kunt veel zelf doen, bijvoorbeeld zelf de kaarten drukken. Dat scheelt al weer in de kosten. Los van financiële zaken waar je niet omheen kunt, kun je een uitvaart zo duur maken als je zelf wilt.”

Meer informatie

Andrea de Groot is met haar Memoriam Uitvaartbegeleiding 24/7 bereikbaar. Kijk voor meer informatie op website www.memoriamuitvaartbegeleiding.nl


“Het gesprek aangaan en de mooie verhalen horen over degene waar we afscheid van nemen maakt mijn vak mooi. Het is niet altijd alleen maar verdrietig.”