Mats en Barry met een levensgrote Sjoerd, hoofdpersoon van hun nieuwe boek Sjoerd en de Stapelstad.
Mats en Barry met een levensgrote Sjoerd, hoofdpersoon van hun nieuwe boek Sjoerd en de Stapelstad. (Foto: Dirk Karten)

Stapelgek verhaal eindelijk tot leven dankzij corona

ZAANDAM – Corona zorgt niet alleen maar voor ellende. Doordat de negentienjarige Mats Ganzeman lastig een nieuwe stageplek kon vinden, plakte hij er bij reclame- en designbureau Counter Creatives uit Zaandam een tweede periode aan vast. Daarin gaf hij het idee vorm waar creative director Barry Menger zo’n acht jaar mee rondliep: het maken van een kinderboek waarin de Zaanse stadsarchitect Sjoerd Soeters een hoofdrol speelt.

Student Mats Ganzeman (19) illustreerde Zaans zoekboek Sjoerd en de Stapelstad

De student van de opleiding Media Vormgeving aan het ROC laat trots de tekeningen zien die de basis vormen van het kindervoorlees- en zoekboek Sjoerd en de Stapelstad. Een stapelgek verhaal over doorzetten, volhouden en nooit opgeven.

Krabbeltjes op Post-it

“Tien jaar geleden interviewde ik Sjoerd Soeters in zijn kantoor in Amsterdam. Of het aan mijn interviewtechnieken lag weet ik niet, maar tussen het geven van de antwoorden door zag ik hem steeds wat op papier krabbelen. Na afloop van het gesprek had hij een perfecte Citroën DS getekend. Ook zag ik op het planbord op de bekende gele Post-it velletjes een krabbel staan van wat nu het Inntel hotel is geworden. De schets met gestapelde huisjes inspireerde zo jaren geleden al de titel van het boek. Maar er was nooit tijd om het idee uit te werken. Tot we een mooie opdracht voor de tweede stageperiode van Mats bedachten”, licht Barry toe.

De creatieve Zaankanter schreef de tekst voor het verhaal en gaf aan Mats de opdracht zich uit te leven in bijpassende tekeningen. "Mats is supernieuwsgierig en heeft zich in de opdracht vastgebeten”, zegt Barry tevreden."De basis van de tekeningen heb ik gemaakt in het programma Illustrator”, vertelt Mats. "Die zijn verder afgemaakt in Photoshop. Dat programma had ik al op m'n veertiende ontdekt."

(LEES VERDER OP PAGINA 3)


Afbeelding
Afbeelding